IJskoude meloensoep met bessen

    IJskoude meloensoep met bessen

    2keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Voor deze soep kunt u bijna alle meloenen met groen vruchtvlees gebruiken, zoals galiameloen of suikermeloen. Het is vooral belangrijk dat de meloen goed rijp en zoet is. Serveer de soep als een verfrissend voorgerecht bij warm weer en garneer elke portie met een beetje bessenpuree en rood fruit.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 grote, rijpe meloen met groen vruchtvlees, circa 1,25 kg
    • sap van 1 limoen
    • stuk gember van 3,5 cm, geschild en geraspt
    • 150 g bosbessen
    • 125 ml vers geperst sinaasappelsap
    • 2 el Griekse yoghurt
    • 150 g frambozen of aardbeien
    • zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Klaar in:50min 

    1. Halveer de meloen, verwijder de zaden en schep het vruchtvlees in een mixer of keukenmachine. Voeg het limoensap en de gember toe. Pureer tot een smeuïg mengsel ontstaat. Stop af en toe om de stukken meloen weer naar de bodem van de kom te duwen. Giet de puree in een kom, dek deze af en zet 30 minuten koel weg tot de puree koud is.
    2. Doe de bosbessen in een keukenmachine. Voeg het sinaasappelsap en de yoghurt toe en pureer tot een smeuïg mengsel. Schep dit in een tweede kom, dek deze af en laat 30 minuten koelen.
    3. Verdeel de meloensoep over 4 gekoelde kommen of schotels. Schep een vierde van de bosbessenpuree in een decoratief patroon in het midden van elke portie. Leg er enkele frambozen of aardbeien bovenop. Serveer direct.

    Variaties en tips

    • Gebruik meloenen met oranje vruchtvlees, zoals ogen-, charentais- of cantaloupemeloenen. Garneer de soep met schijfjes kiwi. * • Vervang de groene meloen door 2 kg watermeloen. Snijd het vruchtvlees fijn, verwijder de zaden en pureer met het limoensap en 1 fijngehakte verse chilipeper, zonder zaden, in plaats van de gember. Plet de bosbessen met de frambozen en/of aardbeien. Voeg 1-2 eetlepels sinaasappelsap toe. Laat de yoghurt weg.

    Pluspunten

    • Alle meloenen zijn rijk aan B-vitaminen en vitamine C en bevatten weinig calorieën. Dankzij hun hoge gehalte aan water zijn het heerlijke, verfrissende dorstlessers. * • Gember zou ontstekingswerende stoffen bevatten die bepaalde symptomen van artritis zouden kunnen verzachten. * • Bosbessen zijn rijk aan vitamine C en een goede bron van oplosbare voedingsvezels. Ze bevatten ook verschillende bio-actieve stoffen, waaronder flavonoïden die de bloedvaten verstevigen en de bloedcirculatie in het lichaam verbeteren, en ellaginezuur dat celbeschadiging voorkomt, een aandoening die in het ergste geval kan leiden tot kanker. Net als cranberry's bevatten bosbessen een natuurlijk antibioticum dat urineweginfecties kan voorkomen.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ C * ✓ ✓ kalium * ✓ B1, B2, calcium, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren