Indiase rijstsalade met kalkoen

    Indiase rijstsalade met kalkoen

    6keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    De pittige aroma's van deze maaltijdsalade zijn in elk seizoen verleidelijk. De rijst is dankzij zijn stevige structuur en de Indiase kruiden het perfecte gezelschap voor mals kalkoenvlees (of kippenvlees), knapperige rauwe groenten, zoete druiven en geroosterde noten. Dit is het ideale gerecht om restjes kalkoenvlees op te maken.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 375 g ongepelde basmatirijst, goed afgespoeld
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 tl verse gember, geraspt
    • ¼ tl garam masala
    • ¼ tl gemalen koriander
    • ½ tl kerriepoeder
    • 750 ml hete kippen- of groentebouillon, of water
    • 1 laurierblaadje
    • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 4 lente-uitjes, fijngesneden
    • 1 flink worteltje, geraspt
    • 150 g druiven zonder pitten, gehalveerd
    • 500 g gekookt kalkoen- of kippenvlees, zonder vel en in dobbelsteentjes gesneden
    • 3 el peterselie, fijngehakt
    • eikenbladsla of andere zachte sla
    • 75 g geroosterde pecannoten, grofgesneden, of geroosterde amandelschilfers
    • Citrusvinaigrette
    • 4 el sinaasappelsap
    • 2 tl limoensap
    • 4 tl zonnebloemolie
    • 1 el vers bieslook, fijngesneden
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg de rijst toe en roer, zodat die goed met de olie is bedekt. Laat 1 minuut al roerend bakken. Voeg de ui, gember, garam masala, koriander en kerriepoeder toe en laat nog 3-4 minuten al roerend bakken, tot de ui zacht wordt.
    2. Voeg de bouillon of het water en laurierblaadje toe en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat circa 25 minuten sudderen, of tot de rijst gaar is. Verwijder het laurierblaadje en schep de rijst in een kom om af te koelen.
    3. Maak ondertussen de vinaigrette. Klop daarvoor het sinaasappel- en limoensap, olie en bieslook door elkaar. Breng daarna op smaak met peper en zout.
    4. Voeg de bleekselderij, lente-uitjes en worteltje toe aan de afgekoelde rijst. Bewaar de helft van de druiven en voeg de rest toe aan de rijst, samen met het kippen- of kalkoenvlees en peterselie. Besprenkel de salade met de vinaigrette en roer alles voorzichtig door elkaar.
    5. Schik een bedje sla op elk van de 4 borden en schep de rijstsalade erbovenop. Bestrooi met de rest van de druiven en pecannoten of amandelschilfers en serveer.

    Pluspunten

    • In tegenstelling tot witte rijst blijven bij ongepelde rijst de kiemen en de zemelen behouden. De rijst bevat dan ook meer B-vitaminen en bijna viermaal zoveel voedingsvezels. * • Druiven leveren veel kalium en verschillende bio-actieve stoffen die bescherming bieden tegen hartziekten en kanker. Kruidengenezers geloven dat druiven genezende en herstellende eigenschappen hebben. * • Zonder vel is kalkoenvlees vetarm en bevat het meer vitamine B12, niacine en zink dan kippenvlees.

    Variaties en tips

    • Schil 3 sinaasappelen en verdeel ze in partjes. Werk boven een kom, zodat u het sap kunt opvangen. Gebruik het sap voor de dressing en garneer de salade met de partjes. * • Voor een kruidige salade van ongepelde rijst en zalm kookt u de rijst met de ui zoals in het hoofdrecept. Gebruik visbouillon als u dat wilt, maar laat de kruiden en gember weg. Laat afkoelen en voeg dan gemengde verse kruiden toe, zoals 1 el fijngehakte dragon of dille, 2 el fijngesneden vers bieslook en 4 el fijngehakte peterselie, plus een stuk komkommer van 12 cm, overlangs in vieren en in schijfjes gesneden, 1 groot geraspt worteltje, 3 stengels bleekselderij, in schijfjes, en 2 stukken witlof, versnipperd, of 5 blaadjes radicchio, in reepjes gescheurd. Besprenkel met de citrusvinaigrette en meng. Verhit 1 tl extra vergine olijfolie in een kleine braadpan en sauteer 400 g zalmfilet zonder vel gedurende 3 minuten aan elke kant, of tot de zalm net gaar is. Breek de vis in stukken en meng voorzichtig met de rijstsalade. Garneer met gehalveerde kerstomaten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B12, E, niacine, koper * ✓✓ C, foliumzuur * ✓ kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren