Indische okra en aardappelen

    Indische okra en aardappelen

    10keer bewaard
    55min


    7 personen hebben dit gemaakt

    Dit bijgerecht past uitstekend bij een pikant hoofdgerecht. U kunt het ook serveren als vegetarische hoofdmaaltijd voor twee personen; geef er dan peulvruchten of linzen bij en warm naanbrood. Okra is een veelgebruikt ingrediënt in de Indische, Caribische en Zuid-Amerikaanse keuken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 grote ui, in vieren gesneden
    • 4 teentjes knoflook
    • 5 cm verse gemberwortel, geschild
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 verse rode of groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • 1 tl zwarte mosterdzaden
    • 2 tl gemalen koriander
    • 1 tl gemalen komijn
    • 1 tl kurkuma
    • 450 ml hete groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 1 blik tomaten in stukjes, circa 400 g
    • 200 g okra, schoongemaakt en in schijfjes gesneden
    • 500 g aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
    • 1 rode, groene en gele paprika, zonder zaden en in stukken gesneden
    • 4 el rozijnen
    • 3 el fijngesneden verse koriander
    • zout en peper
    • fijngesneden verse koriander om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:55min 

    1. Doe de ui, de geschilde knoflook en de gember in een keukenmachine of een mixer en pureer. U kunt de ingrediënten ook fijnsnijden en goed mengen. Verhit de olie in een pan. Voeg de uienpuree en de chilipeper toe en bak 6-7 minuten op een laag vuur, of tot het mengsel hier en daar goudbruin wordt.
    2. Voeg de mosterdzaden, de gemalen koriander, de komijn en de kurkuma toe en roer tot een pasta ontstaat. Giet er langzaam de bouillon en de tomaten met hun sap bij en roer goed. Breng aan de kook, temper het vuur en dek de pan af. Laat 10 minuten op een laag vuur sudderen, zodat de kruidenaroma's goed op elkaar kunnen inwerken.
    3. Voeg de okra, de aardappelen, de paprika en de rozijnen toe en breng op smaak. Roer goed, dek af en laat 15-20 minuten sudderen, of tot de aardappelen gaar zijn.
    4. Roer de fijngesneden koriander erdoor en serveer onmiddellijk, bestrooid met de extra koriander.

    Variaties en tips

    • Voor een kruidige kokosstoofpot met bloemkool en kikkererwten voegt u samen met de bouillon 50 g kokoscrème toe en een laurierblaadje. Gebruik 700 g bloemkool, in roosjes verdeeld, ter vervanging van de aardappelen, en 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt, in plaats van de okra. Voeg vervolgens de kikkererwten toe aan het einde van stap 3 als de bloemkool is gekookt. Voeg dan 3 lente-uitjes, fijngesneden, toe met de kikkererwten. Gebruik sultanarozijnen in plaats van gewone rozijnen. * • Als u dit gerecht serveert als vegetarische hoofdmaaltijd, geef er dan witte of basmati- rijst bij, gemengd met amandelschilfers of fijngesneden cashewnoten.

    Pluspunten

    • Verse koriander wordt door kruidengenezers beschouwd als tonicum voor de maag en het hart. De zaden en de blaadjes helpen bij blaasklachten. * • Gember geeft dit gerecht een kruidig tintje, en verbetert ook de spijsvertering.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ A, B1, B6, foliumzuur, kalium * ✓ niacine, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    assen.kolov
    0

    Ik kook af en toe Indiaas, vaak met kant en klare kruidenpasta of kerrie. Ik vond het heerlijk om deze keer alles met duidelijke en grotendeels verse ingrediënten te maken. Ik heb dit als veganistisch hoofdgerecht gemaakt, het was prima ook zonder kikkererwten of rijst. Dezelfde basis van kruiden zal met veel andere groenten een goed resultaat opleveren, denk ik. - 31 aug 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren