Italiaanse zeevruchtenstoofschotel

    Italiaanse zeevruchtenstoofschotel

    2keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Alle soorten vis en zeevruchten kunt u verwerken in deze Italiaanse stoofschotel. Kijk wat u vers kunt verkrijgen en voeg het toe aan het tomatenmengsel. Serveer met polentadriehoekjes die u op het laatste moment grilt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 middelgrote prei, grofgesneden
    • 1 ui, fijngesneden
    • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
    • ½ groene paprika, zonder zaden en fijngesneden
    • ½ middelgrote venkelknol, in blokjes gesneden
    • 350 ml droge witte wijn
    • 300 ml visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • peper en zout
    • 2 el tomatenpuree
    • ¼ tl gedroogde Provençaalse kruiden
    • 1 middelgrote courgette, in plakjes gesneden
    • 3 el grofgehakte peterselie
    • 50 g verse doperwten of diepvrieserwten
    • 85 g blaadjes jonge snijbiet of spinazie
    • 200 g kabeljauwfilet, zonder vel, in stukken gesneden
    • 400 g gemengde zeevruchten, zonder pel of schelp, zoals rauwe steurgarnalen, reuzengarnalen, sint-jakobsvruchten, inktvisringen en mosselen
    • Polenta
    • 225 g instantpolenta
    • 2 tl olijfolie, extra vergine

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Verhit de olie in een hapjespan, voeg de prei en de ui toe en laat 2 minuten bakken, of tot alles zacht wordt. Doe de knoflook, de paprika en de venkel erbij en laat nog 5-10 minuten bakken, of tot alles zacht is.
    2. Voeg de wijn, de bouillon en de tomaten met hun sap toe, en breng op smaak met peper en zout naar wens. Laat 30 minuten sudderen, of tot het mengsel een beetje dikker is geworden. Voeg vervolgens de tomatenpuree, de Provençaalse kruiden en de courgette toe en laat alles nog 10 minuten sudderen. Als het mengsel te dik wordt, giet u er een beetje water bij.
    3. Bereid ondertussen de polenta volgens de instructies op de verpakking. Breng op smaak met peper en zout. Giet de polenta dan in een licht ingeoliede schaal van 18 ×28 cm. Laat afkoelen tot de polenta een stevige koek vormt en snijd die dan in driehoeken. Verwarm de grill voor.
    4. Voeg de peterselie, de erwten, de snijbiet of spinazie, de vis en de zeevruchten aan het tomatenmengsel toe. Dek de pan af en laat op een middelhoog vuur zachtjes sudderen, of tot alle zeevruchten net gaar zijn.
    5. Smeer de polentadriehoekjes in met de olie en gril ze tot ze lichtbruin zijn. Serveer de visstoofschotel en de polentadriehoekjes in kommen.

    Variaties en tips

    • U kunt alle soorten stevige witte vis gebruiken, zoals schelvis of heek. * • Voor Italiaanse venusschelpenstoofschotel met asperges gebruikt u 3 middelgrote uien, fijngesneden, en laat u de prei en de groene paprika weg. Laat in stap 2 de bouillon weg. Vervang de vis en de zeevruchten door 1 kg venusschelpen in hun schelpen. Voeg ze toe aan het tomatenmengsel, dek de pan af en breng aan de kook. Temper het vuur en laat circa 2 minuten sudderen op een laag vuur, of tot de schelpen opengaan. Voeg 125 g dunne, groene asperges, in hapklare stukken, toe, dek af en laat nog 5 minuten koken of tot alle schelpen open zijn (verwijder de schelpen die nog dicht zijn) en de asperges zacht zijn. Serveer met polenta of gestoomde rijst.

    Pluspunten

    • Kabeljauw levert uitstekende hoeveelheden jodium. Vis is een van de betrouwbaarste bronnen van dat essentiële mineraal dankzij het constante jodiumgehalte van zeewater. De hoeveelheid jodium in ander voedsel hangt af van het jodiumgehalte van de grond, dat sterker varieert. * • Polenta is fijngemalen maïzena of maïsmeel en is een goede glutenvrije bron van zetmeelrijke koolhydraten. * • Verse erwten zijn slechts korte tijd verkrijgbaar, maar erwten uit de diepvries zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De voedingswaarde van diepvrieserwten lijkt op die van verse erwten, als u tenminste de kookinstructies goed opvolgt. Er kunnen namelijk veel vitaminen verloren gaan als u de erwten in te veel water kookt.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, niacine, koper, selenium * ✓✓ A, E, foliumzuur, ijzer, kalium, zink * ✓ calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren