Jachtschotel met kalkoensaucijs

    Jachtschotel met kalkoensaucijs

    1keer bewaard
    1uur35min


    Maak dit als eerste!

    Deze jachtschotel met zijn volle smaak hoort absoluut in de categorie ‘gezond eten’. In dit recept is het traditionele rundvlees vervangen door kalkoensaucijs, aangevuld met aardappelen, pastinaak en een pittige bonensaus.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g aardappelen, geschild en in dunne schijfjes gesneden
    • 1 winterwortel, circa 200 g, in dunne, schuine plakjes gesneden
    • 1 pastinaak van circa 200 g, in dunne, schuine plakjes gesneden
    • 1½ el zonnebloemolie
    • circa 450 g kalkoensaucijs
    • 1 ui, gesnipperd
    • 2 tl paprikapoeder
    • 2 el bloem
    • 450 ml kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • 1 el worcestersaus
    • 3 tl grove mosterd
    • 1 tl lichtbruine basterdsuiker
    • 1 blik rode kidneybonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 20 g boter, gesmolten
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Kook aardappel, wortel en pastinaak 3-4 minuten in kokend water. Giet het water af en houd dit apart.
    2. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de saucijsjes in 10 minuten op een matig vuur bruin en draai ze af en toe om. Neem de saucijzen uit de pan en houd ze apart.
    3. Bak de ui in het braadvocht van de saucijzen in circa 5 minuten al roerend zacht en bruin. Roer paprikapoeder en bloem erdoor en dan geleidelijk de bouillon. Breng dit al roerend aan de kook, temper het vuur en laat het sudderen tot het mengsel zacht en ingedikt is. Roer er worcestersaus, 2 tl van de mosterd en suiker door. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de bonen toe. Snijd de saucijzen in plakken en roer ze door de saus. Breng het mengsel nu weer aan de kook.
    4. Schep het mengsel in een platte ovenschaal van 1,5 liter. Verdeel hier de groenten over, beginnend in het midden en in elkaar overlappende cirkels naar buiten toe werkend, zodat de bovenkant volledig bedekt is. Meng de resterende 1 tl mosterd met de gesmolten boter en bestrijk de groenten hiermee.
    5. Bak het gerecht gedurende ongeveer 30-35 minuten, totdat de saus borrelt en de bovenkant van de schotel mooi goudbruin is. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • U kunt dit gerecht voorbereiden en tot het bakken in de koelkast zetten. De baktijd is dan 40-45 minuten. Bedek het gerecht na 20 minuten met folie. * • Vervang voor een vegetarische versie de saucijsjes door een vleesvervanger en gebruik groentebouillon. Neem milde chilisaus in plaats van worcestersaus. * • Neem 2 in ringen gesneden preien, totaal circa 250 g, in plaats van de ui en laat het paprikapoeder weg. Gebruik boterbonen uit een pot en voeg 50 g gebruiksklare, gehalveerde en ontpitte gedroogde pruimen toe. * • U kunt het gerecht bedekken met een puree in plaats van gesneden groente: snijd aardappel, wortel en pastinaak in blokjes en kook dit in 15-20 minuten gaar. Giet goed af en maak er een puree van met 200 g kwark, peper en zout. Schep dit over het bonenmengsel, verdeel er 15 g boter over en bestrooi met wat paprikapoeder. Bak als hiervoor beschreven.

    Pluspunten

    • Kidneybonen zijn – net als andere peulvruchten – een goede bron van voedingsvezels, vooral de oplosbare soort die het cholesterolgehalte kan helpen verlagen. * • Pastinaak en aardappel leveren redelijk wat kalium. Pastinaken bevatten ook redelijk veel B-vitaminen, vooral foliumzuur en vitamine B1.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, B12 * ✓✓ B1, E, C, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren