Jachtschotel met lam en groenten

    Jachtschotel met lam en groenten

    1keer bewaard
    1uur5min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Een stevige jachtschotel van blokjes lamsvlees, prei, wortel, tomaat en broccoli met daarop driehoekjes van sconesdeeg zal bij een hongerig gezin beslist aanslaan. Geef er voor extra vitaminen licht gestoomde boontjes of een andere groene seizoensgroente bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 portie sconesdeeg met kruiden, gemaakt met magere yoghurt in plaats van melk
    • 1 el halfvolle melk
    • Lamsvulling
    • 1 el zonnebloemolie
    • 450 g lamsbout, ontdaan van bot en vet, in ‘eenhapsdobbelsteentjes’ gesneden
    • 450 g prei, in dikke plakjes gesneden
    • 350 g wortel, in dikke schijfjes gesneden
    • 1 blik romatomaten, circa 400 g
    • 200 ml lamsbouillon
    • 2 el verse tijm, fijngehakt
    • 200 g broccoli, in roosjes verdeeld
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verhit voor de vulling de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en braad het vlees hierin 3-4 minuten lichtjes, onder af en toe roeren. Voeg de prei en wortel toe en verwarm al roerend 1 minuut mee.
    2. Voeg de tomaten met sap toe, bouillon, tijm, en zout en peper naar smaak. Breng aan de kook, temper het vuur, doe het deksel op de pan en laat circa 30 minuten sudderen, totdat het vlees mals is.
    3. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot 1 cm dikte. Snijd het in 12 driehoeken. Verwarm de oven voor op 220 °C.
    4. Roer de broccoli door het lamsvlees. Doe het deksel weer op de pan, zet het vuur iets hoger en verwarm nog eens 5 minuten.
    5. Schep het vleesmengsel in een ovenschaal van 2 liter. Verdeel hierover de deegdriehoekjes zodat ze elkaar iets overlappen. Bestrijk ze met melk. Bak circa 20 minuten, totdat het deeg goudbruin is en gerezen. Serveer warm.

    Variatie

    • Bak voor een Hongaarse kalkoenschotel 300 g in ‘eenhapsdobbelsteenjes’ gesneden kalkoenfilet lichtjes in 1 el zonnebloemolie goudbruin, samen met 1 in dunne plakjes gesneden ui en 1 uitgeperst knoflookteentje. Roer er 300 g geschilde, in blokjes gesneden aardappel, 200 ml kippenbouillon, 1 blik tomatenblokjes met het sap, circa 400 g, en 1 el paprikapoeder door. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 20 minuten sudderen. Roer er 300 g vers gedopte (of diepvries-)tuinbonen door. Breng weer aan de kook en laat met het deksel erop nog eens circa 5 minuten sudderen. Vervang in het deeg de kruiden door 1 el karwijzaad en maak van het deeg 12 rondjes. Doe het mengsel in een ovenschaal, leg de deegrondjes erop en bestrijk ze met melk. Bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Lamsvlees heeft de reputatie nogal vet te zijn, maar het vetgehalte is door nieuwe fokmethoden en andere slachttechnieken aanzienlijk gedaald. * • Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat de cellen bescherming biedt tegen de invloed van vrije radicalen. Oudere, donkerder gekleurde wortels bevatten meer bètacaroteen dan de jongere, lichter gekleurde.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1, B6, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium * ✓ niacine, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren