Jambalaya met kip en worst

    Jambalaya met kip en worst

    7keer bewaard
    55min


    7 personen hebben dit gemaakt

    Dit gerecht uit de cajunkeuken is heerlijk pittig. Door veel rijst en groenten te gebruiken is maar weinig vlees nodig, wat een ideale balans oplevert tussen eiwitten en koolhydraten.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 300 g kipfilet
    • 2 tl cajunkruiden (zie opmerking bij ‘variaties en tips’)
    • 1 tl gedroogde salie of majoraan
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 ui, in ringen gesneden
    • 1 groene paprika, zonder de zaden en in reepjes gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 400 g langkorrelrijst
    • 1 l kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • 100 g gerookte ham, in blokjes gesneden
    • 100 g chorizo of een andere pittige worstsoort, in plakjes gesneden
    • 1 blik Italiaanse kerstomaten of 1 blik tomatenblokjes, circa 400 g
    • tabasco, peper en zout
    • Om te garneren
    • 4-6 lente-uitjes, in stukjes gesneden
    • grofgehakte peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:55min 

    1. Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm. Bestrooi ze gelijkmatig met de cajunkruiden en salie of majoraan. Verhit 1 el van de olie in een grote ovenvaste braadpan op een matig vuur, en bak de kip hierin, al roerend, in circa 5 minuten rondom bruin. Neem de stukjes kip met een schuimspaan uit de pan.
    2. Voeg de resterende 1 el olie toe, samen met de ui, paprika en selderij en bak dit al roerend circa 2 minuten. Voeg knoflook en rijst toe en bak alles al roerend nog 1 minuut.
    3. Giet de bouillon erbij en roer goed. Voeg de kip weer toe, breng alles aan de kook en temper het vuur. Laat dit met het deksel op de pan 15 minuten sudderen. Voeg ham, worst en tomaten met het sap toe. Verwarm alles, met het deksel op de pan, nog 5-10 minuten of totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen.
    4. Voeg naar smaak tabasco, peper en zout toe. Serveer het gerecht warm, bestrooid met de lente-uitjes en peterselie.

    Variaties en tips

    • Zijn kant-en-klare cajunkruiden niet verkrijgbaar, gebruik dan een mengsel van 1½ tl paprikapoeder en ½ tl cayennepeper. * • Gebruik zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. De kooktijd is dan wellicht wat langer en er is misschien meer vocht nodig. Zilvervliesrijst is nog voorzien van het vliesje, dat veel voedingsvezels bevat. * • In plaats van tabasco kunt u 2 tl chilisaus gebruiken. Wilt u een sterkere tomatensmaak, voeg dan met de tomaten 1 el tomatenpuree aan het mengsel toe. * • Vervang een deel van de bouillon door witte wijn – zo'n 150 ml geeft een fijne smaak. * • Voor een jambalaya van kip en garnalen laat u de ham en worst achterwege en voegt u 200 g gepelde rauwe scampi's toe. Voeg ook wat extra groenten toe – 100 g diepvrieserwten en 100 g diepvriessperziebonen, beide niet eerder dan zo'n 10 minuten voor het eind van de bereidingstijd.

    Pluspunten

    • Groene paprika levert vitamine C en bètacaroteen, beide krachtige antioxidanten en daardoor werkzaam tegen kanker, beroertes en hartkwalen. * • Zelfs een geringe hoeveelheid zonnebloemolie levert flink wat vitamine E, een krachtige antioxidant, die de celwanden beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Goede bronnen van vitamine E zijn ook zonnebloempitten en andere plantaardige oliën.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B6, E, ijzer * ✓ niacine, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    BirgitDijkstra
    1

    - Gewaardeerd op - 03 dec 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren