Japans eenpansgerecht met kip

    Japans eenpansgerecht met kip

    18keer bewaard
    55min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze stoofschotel van kip en groenten is een vullend eenpansgerecht gebaseerd op Japanse fondue, waarbij voedsel aan tafel wordt bereid in een smakelijke bouillon. Het is heerlijk om de sappige ingrediënten net voor u ze eet een voor een in de scherpe en pittige citrussaus te dopen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 225 g fijne rijstnoedels
    • 600 ml kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 550 g kipfilets, in dunne plakjes gesneden
    • 225 g worteltjes, in schijfjes gesneden
    • 200 g peultjes
    • 1 blik schijfjes bamboescheuten, circa 225 g, uitgelekt
    • 125 g shii-take paddestoelen, in schijfjes gesneden
    • 125 g paksoi, gescheurd
    • Ponzusaus
    • 3 el mirin (zoete rijstwijn)
    • sap van 1 citroen
    • sap van 1½ limoen
    • 3 el rijstazijn
    • 90 ml donkere sojasaus

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:55min 

    1. De ponzusaus kunt u een dag of langer van tevoren maken. Giet de mirin in een kleine steelpan, breng op een hoog vuur aan de kook en laat 30 seconden koken, zodat de alcohol verdampt. Voeg de rest van de ingrediënten voor de saus toe en haal de pan van het vuur. Giet de saus in een schotel, dek af en zet opzij.
    2. Doe de noedels in een kom en bedek ze met koud water. Laat ze 10 minuten weken, laat ze dan uitlekken en zet ze opzij. Breng de kippenbouillon aan de kook in een grote vuurvaste schotel. Temper het vuur, zodat de bouillon net blijft sudderen, voeg dan de kip toe en laat 10 minuten sudderen.
    3. Voeg de worteltjes toe aan de schotel en breng aan de kook. Laat dan gedurende circa 5 minuten koken. Doe de peultjes en bamboescheuten erbij en laat nog 2-3 minuten sudderen. Voeg de paddestoelen en paksoi toe, breng opnieuw net aan de kook en laat 2-3 minuten koken. Doe ten slotte de rijstnoedels erbij, breng weer net aan de kook en laat nog 2-3 minuten koken of tot de noedels voldoende heet zijn.
    4. Verdeel de ponzusaus over 4 kleine kommen. Schep de stoofschotel in voorverwarmde serveerkommen. Serveer direct, met de ponzusaus erbij, zodat de hapklare stukken erin kunnen worden gedoopt voordat ze worden opgegeten.

    Variaties en tips

    • Vervang de paksoi door de blaadjes van een bosje waterkers en 125 g jonge spinazieblaadjes. * • Tahoe past uitstekend in dit gerecht om een vegetarische stoofschotel te maken. Vervang de kip door 450 g stevige tahoe, in blokjes van 3,5 cm gesneden, en voeg ze samen met de worteltjes toe. Gebruik in dit geval groentebouillon in plaats van kippenbouillon. * • Voor een Japanse zeevruchtenschotel gebruikt u 450 g stevige witte vis, zoals kabeljauw of zeebrasem, in plaats van kip. Beperk de bereidingstijd in stap 2 tot 5 minuten. Gebruik visbouillon en voeg 12 grote, gepelde rauwe garnalen toe met de champignons. * • Maak deze stoofschotel met 450 g rundvlees in plaats van met kip en gebruik runderbouillon. Laat het vlees 5 minuten sudderen voordat u de worteltjes toevoegt.

    Pluspunten

    • Peultjes zijn een uitstekende bron van vitamine C en ze leveren tevens bètacaroteen, kalium en voedingsvezels. * • Sojasaus is populair in de oosterse keuken. Soja is een geconcentreerde bron van natrium, daarom wordt de soja in deze saus verdund met vers citrussap, rijstwijn en rijstazijn.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B6, C, niacine, ijzer, koper * ✓ B1, B2, foliumzuur, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren