Japans piepkuiken

    Japans piepkuiken

    2keer bewaard
    1uur15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Piepkuikens moeten, om ze snel en handig te kunnen grillen, opengesneden en platgemaakt worden. Reken per persoon op één piepkuiken. In dit recept worden ze bereid met een Japanse mix van verse gember, sojasaus en sesamolie. Serveer ze met pandanrijst of mie en knapperige, gestoomde groenten, zoals Chinese kool of peultjes.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 2 piepkuikens à circa 400 g
    • rode peper om te garneren (desgewenst)
    • Teriyakimix
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 el fijngeraspte verse gemberwortel
    • 1 el honing
    • 2 el sesamolie van geroosterd sesamzaad
    • 2 el donkere sojasaus
    • ½ tl zeer fijn gesneden verse rode peper, of een hoeveelheid naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Ontdoe de piepkuikens van de ruggengraat door ze met een gevogelteschaar of mes aan één kant open te maken en de ruggengraat volledig te verwijderen. Spreid de piepkuikens open, de kant met het vel boven, en duw er stevig op met uw hand. Snijd vleugelpunten en -gewrichten eraf, om een meer gelijkmatige vorm te krijgen. Verwijder voorzichtig het vel. Steek door elk piepkuiken diagonaal een metalen pin, van de ene poot naar de andere, en druk daarbij met uw hand op het vlees. Doe het gevogelte in een grote platte schaal of braadslee.
    2. Meng de ingrediënten voor de teriyakimix, schenk deze in de schaal en wentel de piepkuikens erdoor. Laat de mix minimaal een halfuur intrekken.
    3. Verwarm de grill voor op de middelste stand. Leg de piepkuikens op het rooster, de kant zonder vel onder. Gril ze circa 30 minuten – bestrijk ze geregeld met de mix en draai ze na 15 minuten om – totdat ze gaar zijn. Controleer dit door er met de punt van een mes in te prikken; het vrijkomende vocht moet helder zijn.
    4. Maak eventueel terwijl het vlees gaar wordt van de peper ‘bloemen’ door het uiteinde in fijne ‘bloemblaadjes’ te snijden. Serveer het vlees warm, gegarneerd met de peper.

    Variaties en tips

    • Vervang voor een mix van tomaat en komijn de gember en sojasaus door 2 el tomatenketchup en 1 el worcestersaus en voeg 1 tl dijonmosterd toe en ¼ tl komijnzaad. Laat in deze variatie de peper weg. * • Gebruik in plaats van piepkuiken 4 kipfilets, voor een gerecht voor 4 personen. Verdubbel de ingrediënten voor de teriyakimix, behalve de sesamolie, en gril de filets 10-12 minuten.

    Pluspunten

    • Onderzoek heeft uitgewezen dat verse pepers kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Ook blijkt dat het eten van pepers bescherming kan bieden tegen maagzweren, omdat de maagwand slijm afscheidt dat beschermt tegen prikkelende middelen zoals aspirine en alcohol. * • Door het vel van gevogelte te verwijderen wordt het vetgehalte aanzienlijk lager. Wordt dit voor de bereiding gedaan, waarna het met een mengsel op oliebasis wordt bestreken, dan voegt dit smaak en vocht toe terwijl het vetgehalte laag blijft.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, niacine * ✓✓ koper, kalium * ✓ ijzer, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren