Japanse kipsalade

    Japanse kipsalade

    5keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    De ingrediënten voor deze salade worden niet gemengd, maar los van elkaar op een schaal gepresenteerd met een dressing op tahinbasis, zodat iedereen zijn eigen salade kan samenstellen. Kenmerkend voor de Japanse keuken is dat er niet veel vlees wordt gegeten, maar wel volop rauwkost.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 kipfilets, totaal circa 300 g
    • 1 el mirin of saké
    • peper en zout
    • Tahindressing
    • 2 el tahin (pasta van sesamzaad)
    • 1 klein teentje knoflook, uitgeperst (desgewenst)
    • 1 el sojasaus
    • 2 tl citroensap, of naar smaak
    • chilipoeder om te bestrooien
    • Salade
    • stuk komkommer van 10 cm
    • 2 wortels
    • 1 rode paprika, zonder de zaden
    • 2 kropjes groene bindsla, in bladeren verdeeld
    • een handvol verse basilicumblaadjes, fijngehakt
    • een handvol verse muntblaadjes, fijngehakt
    • 8 lente-uitjes, in de lengte gehalveerd
    • 125 g champignons, in dunne plakjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:35min 

    1. Stoom de kipfilets op een hittebestendig bord in een stoommandje. Sprenkel er de mirin of saké over en voeg wat peper en zout toe. Stoom de kip in circa 10-12 minuten afgedekt gaar. Laat het vlees afkoelen.
    2. Meng alle ingrediënten voor de dressing, behalve het chilipoeder, in een kom. Giet het kookvocht van de kip af en vul dit met water aan tot 4 el. Voeg dit toe aan de dressing. Voeg eventueel nog wat citroensap toe. Schenk alles in een kommetje en strooi er een snufje chilipoeder over.
    3. Snijd komkommer, wortel en paprika in dunne reepjes van circa 5 cm lengte. Schik de slabladeren aan het uiteinde van een grote schaal. Verdeel hier de fijngehakte basilicum- en muntblaadjes over. Snijd de kip in reepjes en leg deze op de slabladeren. Verdeel de andere ingrediënten voor de salade mooi over de schaal. Geef de dressing er apart bij, zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

    Variaties en tips

    • Maak een Chinese salade door de hoeveelheid wortel, komkommer en paprika te halveren, en in plaats daarvan ½ blikje uitgelekte bamboescheuten, circa 12 in plakjes gesneden waterkastanjes uit blik, 125 g verse taugé en enkele gekookte, in de lengte doorgesneden babymaïskolfjes toe te voegen. Schik de sla niet op een schaal, maar meng alle ingrediënten en doe ze in een grote kom of in kleine schaaltjes. Maak een dressing van 4 el kant-en-klare pruimensaus, 2 el sojasaus, 2 el sesamolie van geroosterd sesamzaad en 1-2 tl citroensap met een snufje kristalsuiker. Strooi wat sesamzaad over de salade. * • Hebt u geen tahin, rooster dan 4 el sesamzaadjes in een droge koekenpan en maak ze fijn in een vijzel, onder toevoeging van een klein beetje sesam- of zonnebloemolie, zodat een pasta ontstaat. * • Gebruik voor een vegetarische salade 250 g gemarineerde of gekruide tofu (tahoe), in reepjes of plakjes gesneden in plaats van de kip.

    Pluspunten

    • Omdat alle groenten rauw worden gegeten, levert deze salade heel veel vitamine C, wat helpt bij de opname van het ijzer uit de kip. De groenten zijn ook een uitstekende bron van voedingsvezels en bètacaroteen, dat samen met vitamine C tegen kanker kan beschermen. * • Champignons bevatten redelijk veel B-vitaminen en flink wat koper. Koper is een grondstof voor veel enzymen, en is daarnaast nodig voor een gezond beendergestel en de aanmaak van bindweefsel.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, C * ✓✓ foliumzuur, niacine, ijzer, koper * ✓ B1, B2, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren