Japanse salade met sint-jakobsschelpen

    Japanse salade met sint-jakobsschelpen

    4keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Deze originele en voedzame salade wordt bereid met sobanoedels, Japanse boekweitpasta. De noedels worden gemengd met taugé, paksoi en verse koriander en geserveerd met sappige sint-jakobsschelpen en champignons.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g grote champignons
    • 250 g sint-jakobsschelpen
    • 200 g sobanoedels (Japanse boekweitnoedels)
    • 125 g paksoi, gescheurd
    • 175 g taugé
    • 4 lente-uitjes, gescheurd
    • 4 el verse koriander, fijngehakt
    • 1 blaadje geroosterde sushi nori (zeewier), circa 20 × 18 cm, in fijne reepjes gesneden
    • Soja-knoflooksaus
    • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
    • 4 el zonnebloemolie
    • 2 el sojasaus
    • 2 tl fijne kristalsuiker
    • Sojadressing
    • sap van 1 grote citroen
    • 2 tl verse gember, fijngeraspt
    • 1 el rijke sojasaus
    • ½ verse rode peper, zonder zaden en fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Verwarm de grill voor en bedek het rooster onder de grill en een bakplaat met folie. Maak de soja-knoflooksaus. Meng de knoflook, olie, sojasaus en suiker. Zet een derde van de vloeistof opzij. Smeer de champignons aan beide kanten in met een deel van de rest van de vloeistof en leg ze op het rooster. Smeer de sint-jakobsschelpen in met de rest van de vloeistof en leg ze op de bakplaat.
    2. Breng een grote pan met water aan de kook en kook de sobanoedels circa 6 minuten tot ze zacht zijn, of volg de instructies op de verpakking. Laat uitlekken.
    3. Maak de dressing terwijl de noedels koken. Voeg het citroensap, de gember, sojasaus en peper toe aan de bewaarde vloeistof in de kom en roer totdat de dressing smeuïg is.
    4. Voeg de uitgelekte noedels toe aan de dressing en meng goed. Voeg de paksoi, taugé, lente-uitjes en koriander toe en meng opnieuw goed. Verdeel de salade over 4 diepe kommen.
    5. Laat de champignons circa 10 minuten grillen of tot ze zacht zijn. Draai ze eenmaal om. Haal ze onder de grill vandaan en laat de sint-jakobsschelpen 2 minuten grillen, of tot ze net gaar zijn.
    6. Snijd de champignons in schijfjes en strooi ze over de salade, samen met het kookvocht. Voeg de sint-jakobsschelpen en zeewier toe en serveer.

    Een variatie

    • Maak een garnalen-rijstnoedelsalade met kokosnoot en gember. Meng voor de dressing 1 el fijngeraspte verse gember, het sap van 1 limoen, 4 el kokosmelk, 1 el sojasaus, 1 el chilidipsaus, 1 uitgeperst knoflookteentje en 1 tl poedersuiker. Vervang de soba- door rijstnoedels en laat ze 4-5 minuten koken, of tot ze net gaar zijn. Laat ze uitlekken en meng ze met de dressing. Voeg 225 g gehalveerde kerstomaten, ½ komkommer, in reepjes, en 4 gescheurde lente-uitjes toe. Laat 350 g gepelde rauwe steurgarnalen grillen tot ze roze worden en meng ze warm met de salade, samen met een handvol gescheurde verse basilicumblaadjes en 2 el fijngehakte verse koriander.

    Pluspunt

    • Boekweit is inheems in Centraal-Azië. Het werd in Europa geïntroduceerd op het einde van de Middeleeuwen. Boekweit bevat redelijke hoeveelheden vitamine A en B-vitaminen en weinig vetten en veel zetmeelrijke koolhydraten. Hoewel boekweit zelf glutenvrij is, wordt boekweitbloem vaak gemengd met tarwebloem, bijvoorbeeld om sobanoedels te maken, zodat het niet geschikt is voor mensen met gluten- of tarwe-intolerantie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, koper, selenium, zink * ✓✓ A, B2, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren