Kaas-waterkersscones

    Kaas-waterkersscones

    1keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Pikante waterkers en zachte cheddar geven deze verleidelijke en voedzame scones een heerlijke smaak. Serveer ze warm bij soep in plaats van gewoon brood of beleg ze met rauwkost, zodat u een volwaardige lunch hebt.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 150 g zelfrijzende witte bloem
    • 150 g volkorenbloem (zo mogelijk zelfrijzend)
    • 1 tl bakpoeder
    • 50 g boter, in kleine blokjes gesneden
    • 50 g havervlokken
    • 85 g waterkers zonder steeltjes, fijngehakt
    • 75 g rijpe cheddar, geraspt
    • zout en peper
    • 100 ml halfvolle melk, plus een beetje extra om te bestrijken

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 230 °C. Zeef de witte en de volkorenbloem en het bakpoeder boven een kom, en voeg ook eventuele zemelen uit de zeef toe. Wrijf de boter met uw vingertoppen door de bloem tot fijne kruimels ontstaan.
    2. Voeg de havervlokken, de waterkers, circa driekwart van de kaas en een beetje zout en peper toe. Roer de melk er een met een vork door. Schraap het deeg met een spatel uit de kom en leg het op een bebloemd oppervlak. Rol het tot een zachte bal. Dit deeg is een beetje slapper dan het gewone sconedeeg.
    3. Klop het deeg plat of rol het uit tot een dikte van 2 cm. Snijd de scones uit met een vormpje met een diameter van 7,5 cm. Kneed de restjes van het deeg samen, rol het opnieuw uit en maak nog enkele scones.
    4. Leg de scones op een ingevette bakplaat, en laat ertussen ruimte vrij. Bestrijk de bovenkanten met melk en bestrooi ze met de rest van de geraspte kaas. Bak de scones 10-15 minuten of tot ze gerezen en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. Deze scones kunt u het beste eten op de dag waarop u ze bereidt, maar ze zijn tot de volgende dag houdbaar in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Deze scones bevatten veel voedingsvezels, zowel onoplosbare – in de volkorenbloem – als oplosbare – in de havermout. * • Cheddar is een goede bron van eiwitten. Daarnaast bevat cheddar ook belangrijke hoeveelheden calcium, fosfor en de B-vitaminen B12 en niacine. * • Waterkers levert bètacaroteen, vitamine C en vitamine E, voedingsstoffen die optreden als beschermende antioxidanten. Het bevat ook een stof waarvan is aangetoond dat die antibiotische eigenschappen bezit.

    Variaties en tips

    • Voor één grote scone legt u de deegbal op een ingevette bakplaat en klopt u hem plat tot een cirkel van 2-2,5 cm dik. Snijd de scone met een scherp mes in 8 partjes, maar laat ze op hun plaats liggen. Bak de scone circa 15 minuten of tot hij is gerezen en goudbruin is. * • Voor kaas-selderijscones vervangt u de waterkers door 2 fijngesneden selderijstengels. * • Voor wortel-maanzaadscones voegt u 50 g fijngeraspte worteltjes en 1 el maanzaad toe, samen met de havermout. Bestrooi de scones voor het bakken met 1 el maanzaad in plaats van met de fijngeraspte kaas.

    Bevat per stuk

    ✓✓ A * ✓ B1, B6, B12, C, foliumzuur, calcium, ijzer, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren