Kabeljauw met kruidige Puy-linzen

    Kabeljauw met kruidige Puy-linzen

    10keer bewaard
    35min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Donkergroene Puy-linzen uit het zuiden van Frankrijk hebben een unieke, scherpe smaak die nog wordt versterkt door de chilipepers. De linzen vallen tijdens het koken niet uit elkaar en hun structuur vult het schilferige vlees van kabeljauw uitstekend aan. Serveer met warm, knapperig brood en een gemengde salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 2 middelgrote stengels prei, fijngesneden
    • 1-2 verse rode chilipepers, zonder zaden en fijngesneden
    • 175 g Puy-linzen, afgespoeld en uitgelekt
    • 750 ml groentebouillon
    • 1 takje verse tijm
    • 1 laurierblaadje
    • sap van 1 citroen
    • snufje cayennepeper
    • 4 stukken kabeljauwfilet of -moten, zonder vel, à circa 150 g
    • peper en zout
    • partjes citroen om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de grill voor. Verhit 1 eetlepel van de olijfolie in een steelpan, voeg de ui, de bleekselderij, de prei en de chilipepers toe en laat 2 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de linzen toe. Doe de groentebouillon, de tijm en het laurierblaadje erbij en breng het aan de kook. Temper het vuur en laat 20 minuten sudderen, of tot de linzen gaar zijn. Als de linzen nog niet alle bouillon hebben geabsorbeerd, laat ze dan uitlekken in een vergiet (gebruik de rest van de bouillon om soep te maken).
    2. Terwijl de linzen koken, mengt u de resterende eetlepel olie, het citroensap en de cayennepeper door elkaar. Leg de kabeljauw onder de grill in een schaal, met het vel naar boven. Breng de vis op smaak met peper en zout en besmeer hem met het oliemengsel. Laat 6-7 minuten grillen of tot de vis gemakkelijk uit elkaar valt. U hoeft de vis niet om te draaien.
    3. Spreid de linzen uit in een voorverwarmde schaal en schik de stukken kabeljauw erbovenop. Serveer meteen, met de partjes citroen erbij.

    Variaties en tips

    • Voor kabeljauw met mosterdlinzen kookt u de linzen zoals in het hoofdrecept zonder de chilipepers. Meng 125 g kwark of crème fraîche met 1-2 eetlepel dijonmosterd en voeg het mengsel aan de gekookte linzen toe. Smeer een laagje mosterd op de kabeljauw, besprenkel met olijfolie en laat grillen. Serveer de vis op de linzen, gegarneerd met gegrilde kerstomaten. * • U kunt de kabeljauw desgewenst vervangen door heek, heilbot, zalm of hoki.

    Pluspunten

    • Witte vis, zoals kabeljauw, bevat weinig calorieën. Door hem te bakken in een beslag verdubbelt u de hoeveelheid calorieën, maar als u hem insmeert met een beetje olie en vervolgens grilt, blijft het gehalte aan vet en calorieën gezond. * • Linzen zijn de kleine zaden van peuldragende planten en behoren tot de peulvruchten, maar in tegenstelling tot vele andere peulvruchten hoeft u ze niet te laten weken voor u ze kookt. Linzen bevatten veel eiwitten, zetmeel, voedingsvezels en B-vitaminen. Ons lichaam kan het ijzer uit linzen moeilijk opnemen, maar voedsel dat rijk is aan vitamine C, zoals hier het citroensap, verbetert de opname ervan. * • Tijm werd al bij de Grieken en Romeinen gebruikt als ontsmettingsmiddel.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, niacine, selenium * ✓✓ B12, C * ✓ A, E, foliumzuur, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren