Kalfslever met rigatoni, broccoli en sinaasappelen

    Kalfslever met rigatoni, broccoli en sinaasappelen

    2keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Dit pastarecept bewijst dat de eenvoudigste ideeën vaak ook de beste zijn. Geniet van de verfijnde smaak van kalfslever, het subtiele vleugje knoflook en chilipepers en de frisheid van de sinaasappelen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g kalfslever, schoongemaakt
    • 2 grote sinaasappelen
    • 400 g rigatoni, penne of andere pasta
    • 250 g broccoli, in stukken van 2,5 cm verdeeld
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 1 kleine, verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • 4 el marsala of sherry
    • 1 tl balsamicoazijn
    • 2 tl boter
    • peper en zout
    • 1 tl geplette, geroosterde korianderzaden om te garneren (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:40min 

    1. Snijd de lever in reepjes van circa 1 cm breed en 5-6 cm lang. Snijd van een van de sinaasappelen korte reepjes van de schil met een dunschiller. Leg de reepjes schil opzij. Schil beide sinaasappelen en verdeel ze in partjes. Doe dit boven een kom, zodat u de sappen kunt opvangen. Knijp ook het sap uit de schil. Leg de twaalf mooiste partjes opzij en knijp de rest van de partjes uit boven de kom, zodat u circa 5 eetlepels sap in totaal hebt.
    2. Doe de pasta in een grote pan met kokend water. Als het water weer aan de kook komt, kookt u de pasta 10 minuten. Voeg daarna de broccoli toe en laat nog 2-3 minuten koken of tot de pasta en de broccoli gaar zijn.
    3. Terwijl de broccoli en de pasta koken, verhit u 1 eetlepel van de olie in een pan waar de lever in één laag in kan. Voeg de knoflook en de chilipeper toe en bak 1 minuut al roerend op een middelhoog vuur. Voeg de lever toe en bak 1 minuut al roerend, of tot de lever bruin is. Voeg de marsala of de sherry, de sinaasappelschil en het -sap toe en kook 1 minuut.
    4. Laat de pasta en de broccoli uitlekken en doe ze weer in de pan, maar zet ze niet op het vuur. Haal de lever uit de saus en voeg hem toe aan de pasta, samen met de resterende eetlepel olie. Breng op smaak met peper en zout en meng goed.
    5. Breng de saus aan de kook en laat ze tot de helft inkoken. Voeg de azijn en de boter toe om de saus glanzend te maken. Voeg de partjes sinaasappels toe en warm alles nog 30 seconden op. Voeg de saus dan toe aan de lever, de pasta en de broccoli en meng alles goed door elkaar. Bestrooi met de korianderzaden en serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Sinaasappelen staan bekend om hun gehalte aan vitamine C (54 mg per 100 g). Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die niet wordt bewaard in het lichaam. Daarom moet u elke dag fruit en groenten eten die vitamine C bevatten. Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat vitamine C enkele degeneratieve ziekten, zoals hartziekten en kanker, kan voorkomen, omdat het een krachtig antioxidant is. * • Enkele studies tonen aan dat chilipepers het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Er bestaan ook aanwijzingen dat ze maagzweren kunnen voorkomen, omdat ze de maagwand beschermen tegen irriterende stoffen zoals alcohol en aspirine.

    Variaties en tips

    • U kunt de marsala of sherry vervangen door kippenbouillon of het kookwater van de pasta. * • U kunt de kalfslever vervangen door lamslever. Die is iets goedkoper, maar even voedzaam. * • Voor kippenlever met rigatoni en prei gebruikt u 300 g kippenlevers, in stukken van 2,5 cm gesneden. Verhit 1 eetlepel extra vergine olijfolie in een grote braadpan, voeg 1 ui, in dunne plakjes gesneden, toe en stoof hem 3 minuten. Voeg 100 g fijngesneden kastanjechampignons toe en bak ze 2 minuten. Voeg dan 1 blik tomaten toe, circa 225 g, fijngesneden, met hun sap en een snufje suiker. Breng op smaak met peper en zout, dek af en laat 10 minuten sudderen. Kook ondertussen de pasta en voeg 3-4 minuten voor het einde van de kooktijd 400 g dunne ringetjes prei toe. Verhit 2 theelepels extra vergine olijfolie met 15 g boter in een grote braadpan. Voeg de kippenlevers toe. Leg ze in één laag en bestrooi ze met 2 theelepels verse tijmblaadjes. Laat de levers 2 minuten bruinen, zonder te roeren. Draai ze om en bak ze nog 2 minuten. Breng op smaak. Laat de pasta en de prei uitlekken en doe ze in een diepe kom. Schep de levers en de tomatensaus erop.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, E, foliumzuur, niacine, ijzer, selenium, zink * ✓✓ magnesium * ✓ calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren