Kalkoen- en linzenpaté

    Kalkoen- en linzenpaté

    1keer bewaard
    3uur15min


    Maak dit als eerste!

    Deze paté heeft een grove structuur en een aroma van knoflook en verse koriander. Het gehakt en de levertjes van kalkoen zorgen samen met de linzen voor een voorafje dat aanzienlijk minder vet bevat dan traditionele paté. Geef er geroosterde sneetjes brood bij en wat knapperige rauwkoststaafjes en radijsjes.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 50 g groene linzen
    • 1½ el zonnebloemolie
    • 4 sjalotjes, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 450 g kalkoengehakt
    • 125 g kalkoenenlevertjes, fijngehakt
    • 3 el droge marsala
    • 30 g verse korianderblaadjes
    • peper en zout
    • takjes verse koriander om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 3uur10min  ›  Klaar in:3uur15min 

    1. Breng de linzen in ruim water aan de kook. Kook ze circa 45 minuten zachtjes of totdat ze gaar zijn. Giet zorgvuldig af en laat afkoelen.
    2. Laat sjalotjes en knoflook in circa 2 minuten op een matig vuur in de olie in een koekenpan zacht worden. Voeg gehakt en levertjes toe. Temper het vuur enigszins en bak al roerende nog 8-10 minuten.
    3. Giet de marsala erbij, breng alles aan de kook en laat het mengsel 1-2 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
    4. Doe het mengsel in een keukenmachine. Voeg korianderblaadjes en gekookte linzen toe en meng door elkaar zodat een grove massa ontstaat. Hak eventueel de koriander fijn en prak de ingrediënten goed fijn met een vork.
    5. Schep het mengsel in 6 soufflépotjes en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet ze afgedekt circa 2 uur in de koelkast en serveer ze gegarneerd met verse koriandertakjes.

    Pluspunten

    • Kalkoenenlevertjes zijn een uitstekende bron van ijzer, zink, vitamine A en veel B-vitaminen, vooral B12. Het ijzer is van een soort die snel door het lichaam wordt opgenomen. * • Behalve voedingsvezels bevatten linzen vitamine B1 en niacine, die belangrijk zijn voor een goede stofwisseling.

    Variaties en tips

    • Vervang de kalkoenenlevertjes door kippenlevertjes, of gebruik beide. * • Vervang de marsala door medium sherry. * • Laat voor een paté van kalkoen en abrikoos de linzen achterwege en neem 50 g fijngesneden gedroogde abrikozen en 125 g fijngehakte paddestoelen. Bak deze mee met het gehakt en de levertjes in stap 2. Vervang de marsala door 2 el cognac. Gedroogde abrikozen zijn een redelijke bron van vitamine A (door het bètacaroteen) en een van de fruitsoorten die het meeste ijzer bevatten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B2, B6, B12, foliumzuur, niacine, ijzer * ✓✓ B1, C, koper, zink * ✓ E, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren