Kalkoen met citroencouscous

    Kalkoen met citroencouscous

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur45min


    Maak dit als eerste!

    Een kleine kalkoen kan bijzonder voordelig zijn. Er is voldoende vlees voor minstens acht porties; of u gebruikt hem voor vier personen, waarna er voldoende over is voor brood, salade en andere gerechten. Bewaar het karkas om er bouillon van te trekken.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 4 grote citroenen
    • 350 g couscous
    • 1 tl kurkuma (koenjit)
    • 1 tl gemalen komijn (djinten)
    • 1 tl kaneel
    • 900 ml warme kippen- of kalkoenenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • 125 g gebruiksklare gedroogde abrikozen, fijngesneden
    • 4 el fijngehakte verse munt
    • 1 kalkoen, circa 2,25 kg, ontdaan van de organen
    • 150 ml droge sherry
    • peper en zout
    • takjes verse munt om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Halveer de citroenen in de lengte en pers het sap in een kommetje. Verwijder vliesjes en vruchtvlees uit de citroenhelften, zodat er twee gladde ‘schelpen’ overblijven. Snijd een stukje van de onderkant af, zodat ze stevig blijven staan. Houd ze apart.
    2. Doe de couscous in een kom. Voeg 4 el citroensap toe, de specerijen, 750 ml van de bouillon, de abrikozen en munt en roer alles goed door. Laat dit circa 10 minuten staan, totdat al het vocht door de couscous is opgenomen.
    3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de kalkoen op een rooster in een middelgrote braadslee en schenk er 150 ml warm water over.
    4. Vul de kalkoen bij het nekgedeelte losjes met een deel van de couscous. Sluit dit af door het vel onder de vleugelpunten te vouwen. Schep 2 el van het citroensap over de kalkoen. Bedek de kalkoen losjes met ingevette folie en braad het vlees 1¾ uur. Bedruip de kalkoen tijdens het braden af en toe met het braadvocht en verwijder de folie een halfuur voor het eind van de braadtijd, zodat het vel bruin kan worden. Controleer met een metalen pin of mes in het dikste gedeelte van het dijstuk of het vlees gaar is; het sap moet helder zijn. Is het vlees nog roze, braad het dan verder en controleer om de 10 minuten.
    5. Vul ondertussen de citroenhelften met couscous, druk dit voorzichtig aan en zorg dat er een kop op komt. Verdeel de rest van de couscous over een kleine ovenschaal en zet de citroenhelften hierop. Bedek dit losjes met folie en zet het de laatste 20 minuten bij de kalkoen in de oven.
    6. Laat het vlees, nadat u het uit de oven hebt gehaald, 10 minuten op een snijplank liggen. Schuim al het vet van het braadvocht in de braadslee af, voeg dan de sherry en de resterende 150 ml bouillon toe. Breng dit op de kookplaat aan de kook, roer daarbij de bruine stukjes los van de bodem. Laat dit 5 minuten koken en breng op smaak met peper en zout.
    7. Snijd de kalkoen voor en geef er de met couscous gevulde citroenhelften bij. Garneer met takjes munt, de rest van de couscous en de saus uit de pan.

    Variaties en tips

    • Vervang voor een pikante Marokkaanse couscousvulling de abrikozen door 50 g sultana's en 50 g pijnboompitten. Gebruik een mengsel van fijngehakte verse koriander en platte peterselie in plaats van munt. Vervang de kurkuma door ½ tl fijngewreven ge- droogde chilipepers. * • De kalkoen krijgt een mediterrane smaak door het vel bij de borst losser te maken en schijfjes met gremolata bedekte citroen eronder te schuiven. (Gremolata is de geraspte schil van 1 citroen, 2 fijngehakte teentjes knoflook en 3 el gehakte peterselie). * • In plaats van het couscousmengsel kunt u ook een vulling van bladzijde 24-25 nemen.

    Pluspunten

    • Couscous bevat weinig vet en veel zetmeelrijke koolhydraten. De glykemische index is laag, wat betekent dat het langzaam afbreekt in het lichaam en geleidelijk energie afstaat aan de bloedstroom.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12 * ✓✓ niacine, ijzer * ✓ B1, B2, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren