Kalkoenbiryani met raita

    Kalkoenbiryani met raita

    6keer bewaard
    1uur40min


    Maak dit als eerste!

    Biryani is een gerecht met vlees, gevogelte, vis of groenten, op smaak gebracht met kerrie en gecombineerd met basmatirijst. Hier wordt kalkoen geserveerd met basmatirijst en een verse komkommerraita.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 450 g kalkoenvlees zonder botten
    • 15 g verse gember, fijngesneden
    • 1 kleine verse chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • zaden uit 10 kardemompeulen, zachtjes geplet
    • 1 el gemalen komijn
    • 1 el gemalen koriander
    • 6 kruidnagels
    • 1 kaneelstokje
    • 2 laurierblaadjes
    • ½ tl geplette zwarte peperkorrels
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 300 ml kippenbouillon, of zoveel als nodig is
    • 50 g sultanarozijnen
    • 225 g basmatirijst, afgespoeld
    • ½ tl kurkuma
    • 30 g geroosterde amandelschilfers
    • zout
    • Komkommerraita
    • 100 g Griekse yoghurt
    • 100 g magere yoghurt
    • ½ grote komkommer, grofgeraspt en drooggeknepen
    • 2 el fijngehakte verse munt
    • zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Verhit de olie in een grote braadpan, voeg de ui toe en laat 5 minuten zachtjes bakken of tot hij gaar is. Doe het vlees erbij en laat circa 5 minuten op een middelhoog vuur bakken tot het bruin is.
    2. Voeg de gember, de chilipeper, de kardemomzaden, de komijn, de koriander, de kruidnagels, het kaneelstokje, de laurierblaadjes en de peperkorrels toe. Laat 1 minuut al roerend bakken.
    3. Voeg de tomaten met hun sap, de bouillon, de rozijnen en een snufje zout toe. Breng aan de kook, temper het vuur, dek af en laat circa 45 minuten zachtjes koken.
    4. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C. Doe de rijst in een steelpan, voeg 600 ml water en de kurkuma toe en breng aan de kook. Dek af en laat circa 7 minuten sudderen, of tot de rijst bijna gaar is. Laat het teveel aan water uitlekken.
    5. Schep het kalkoenmengsel en de rijst in lagen in een schaal. Dek af en zet 25 minuten in de oven. Controleer na 20 minuten en voeg indien nodig meer bouillon toe (er moet voldoende vloeistof zijn om de rijst te laten garen).
    6. Maak ondertussen de raita. Meng de Griekse yoghurt met de magere yoghurt, de komkommer en de munt. Breng op smaak met een snufje zout.
    7. Als de biryani klaar is, roert u goed en strooit u de geroosterde amandelen erover. Serveer met de raita.

    Pluspunten

    • Kalkoen is een goede bron van verschillende B-vitaminen, waaronder B1, niacine en B12, en zink. Zink is vitaal voor een normale groei en voor de efficiënte werking van het immuunsysteem. * • Yoghurt levert calcium, eiwitten en B-vitaminen. Traditionele Griekse yoghurt bevat meer vetten dan gewone magere yoghurt, maar door de twee te mengen beperkt u de hoeveelheid vetten terwijl u de romigheid van de Griekse yoghurt behoudt.

    Variaties en tips

    • Het kalkoenmengsel kunt u vooraf bereiden en het gerecht later afwerken door de rijst te koken en de twee te bakken. U kunt het kalkoenmengsel ook onafgedekt laten koken, zodat de vloeistof verdampt, en de rijst gaar laten koken in 10-15 minuten. Meng zonder te bakken. * • Maak biryani van gemengde bonen. Laat het vlees weg en gebruik 1 blik kikkererwten, rode kidneybonen en zwarte-ogenbonen, allemaal circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld. Bak de ui en de kruiden zoals in het hoofdrecept, voeg de tomaten, 450 ml groentebouillon, de rozijnen en de gemengde bonen toe. Laat 20 minuten zachtjes koken. Schep het in lagen in een schaal met de deels gekookte rijst en bak. * • Voor kikkererwten-groentebiryani gebruikt u 2 blikken kikkererwten, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld. Bereid zoals biryani met gemengde bonen en voeg met de kikkererwten plakken nieuwe aardappelen, worteltjes en bloemkoolroosjes toe.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, zink * ✓✓ B6, E, niacine, kalium, koper, selenium * ✓ A, B1, B2, C, foliumzuur, calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren