Kalkoenempanada's

    Kalkoenempanada's

    3keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Deze Mexicaanse deegsoort is er in vele variaties. Hier is de vulling een mengeling van kalkoenvlees en groenten, subtiel op smaak gebracht met specerijen, noten en gedroogd fruit.

    Ingrediënten
    Porties: 5 

    • 175 ml warm water
    • 250 g witbrood- of pizzamix
    • 1 klein ei, losgeklopt
    • ¼ tl paprikapoeder
    • Pittige kalkoenvulling
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 ui, in dunne plakjes gesneden
    • 1 knoflookteentje, uitgeperst
    • 1 verse rode of groene peper, van zaad ontdaan en fijngesneden
    • 250 g kalkoengehakt
    • 300 g aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • ½ tl kaneelpoeder
    • ½ tl gemalen koriander (ketoembar)
    • ½ tl gemalen komijn (djinten)
    • 4 el droge sherry of witte wijn
    • 1 grote wortel, grofgeraspt
    • 45 g rozijnen
    • 30 g blanke amandelen, geroosterd en grofgesneden
    • 2 el tomatenpuree
    • 2 el verse koriander, fijngehakt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Maak eerst de vulling. Fruit de ui, knoflook en peper al roerend 2-3 minuten op een vrij hoog vuur in de olie tot alles zacht en lichtbruin is. Bak het gehakt al roerend 4-5 minuten mee.
    2. Kook ondertussen de aardappelen 5 minuten en giet die af.
    3. Roer de kaneel, koriander en komijn door het kalkoenmengsel en verwarm 30 seconden. Voeg de sherry of wijn toe en laat die 2-3 minuten meesudderen, totdat het meeste vocht is verdampt.
    4. Roer de aardappelen, wortel, rozijnen, amandelen, tomatenpuree, koriander en voeg zout en peper naar smaak toe. Neem de pan van het vuur.
    5. Kneed water en broodmix in circa 2 minuten tot een soepel deeg. Laat dit afgedekt 5 minuten staan en verdeel het in 5 porties. Rol elke portie op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rondje van 20 cm.
    6. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verdeel de vulling over het midden van de deegrondjes. Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei en vouw de rondjes tot een halvemaanvorm. Druk de randen goed aan en rol ze om. Leg de halvemaantjes op een bakplaat met antiaanbaklaag, leg er met olie bestreken huishoudfolie over en laat ze vervolgens op een warme plaats in 10-15 minuten enigszins rijzen.
    7. Verwijder de folie, bestrijk de halvemaantjes met de rest van het ei en strooi er paprikapoeder over. Bak ze 10 minuten en dan nog eens 15 minuten in een oven van 180 °C. Serveer warm of op kamertemperatuur.

    Variaties en tips

    • Vervang het paprikapoeder door sesamzaad. * • Maak van de ingrediënten een hartige taart. Rol tweederde van het deeg uit en bekleed hiermee een lage, ingevette vorm van 23 cm. Verdeel hierover gelijkmatig de vulling. Bestrijk de randen met losgeklopt ei. Rol het resterende deeg uit en bedek hiermee de taart, terwijl u de randen goed aandrukt. Maak in het midden van het deeg een gaatje. Laat het deeg 10-15 minuten op een warme plaats rijzen en bestrijk het dan met losgeklopt ei. Bak 10 minuten. Zet de oven lager en bak 20-25 minuten. Snijd er punten van. * • Voor empanada's met rode bonen en paprika bakt u 1 in dunne plakjes gesneden ui 2 minuten in 1 el extra vergine olijfolie. Roer hier 1 rode peper en 1 gele paprika door (beide zonder zaad en in blokjes gesneden). Bak alles 4-5 minuten en bak dan 2-3 minuten 1 in blokjes gesneden courgette mee. Roer er 2 in blokjes gesneden tomaten, 1 blik rode kidneybonen, 1 el venkelzaad, 2 el fijngesneden vers basilicum en zout en peper naar smaak door.

    Pluspunten

    • Kalkoengehakt is minder vet dan runder- of lamsgehakt en zelfs nog magerder dan kip. * • Witbrood- en pizzadeeg zijn beide goede bronnen van zetmeelrijke koolhydraten. Voor een gezond eetpatroon zou de helft van de calorieën moeten bestaan uit zetmeelrijk voedsel. * • Net als ander gedroogd fruit zijn rozijnen een uitstekende bron van voedingsvezels. Ze zijn ook vrijwel vetvrij en bevatten redelijk wat ijzer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, koper, selenium * ✓✓ B1, B6, B12, E, niacine, zink * ✓ B2, C, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren