Kalkoenenbiefstuk met citrus-honingsaus

    Kalkoenenbiefstuk met citrus-honingsaus

    2keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    De friszure smaak van citrusfruit gaat opmerkelijk goed samen met gevogelte; vooral met kalkoenenvlees, dat soms wel wat extra smaak kan gebruiken. De saus wordt gemaakt met sinaasappel, citroen, honing en sjalotjes. Serveer de kalkoen op haricots verts en geef er bijvoorbeeld nieuwe aardappelen bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 kalkoenenbiefstukken, elk circa 125 g
    • 30 g boter
    • 4 grote sjalotten, in dunne plakjes gesneden
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 400 g haricots verts, afgehaald
    • 2 el honing
    • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
    • geraspte schil en sap van 1 citroen
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Leg de kalkoenenbiefstukken tussen huishoudfolie en sla ze plat tot ze een dikte van circa 5 mm hebben. Leg het vlees apart.
    2. Smelt de boter in een grote koeken-pan, voeg sjalotten en knoflook toe en bak dit al roerend in 2-3 minuten zacht, maar niet bruin. Neem de sjalotten met een schuimspaan uit de pan en zet ze even apart.
    3. Doe de kalkoenenbiefstukken in de pan. Zorg dat ze alle vier de bodem raken, en bak ze 2-3 minuten aan elke kant.
    4. Kook ondertussen de bonen in kokend water met zout 3-4 minuten. Giet het water af en spoel ze kort af onder koud water om het kookproces tot stil- stand te brengen. Houd de bonen warm.
    5. Meng honing met de geraspte schil en het sap van sinaasappel en citroen. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Schenk het honingmengsel in de pan, voeg sjalotten/knoflook opnieuw toe en voeg peper en zout naar smaak toe. Breng alles aan de kook en laat het circa 2 minuten, onder voortdurend roeren, sudderen.
    6. Verdeel de bonen over 4 borden en leg hier een kalkoenenbiefstuk op. Schep er de sjalotten en jus over.

    Variaties en tips

    • Gebruik 4 kalkoenfilets à circa 125 g. Omdat deze iets dikker zijn, is de braadtijd voor elke kant 5 minuten. * • Vervang de kalkoenenbiefstuk door 4 eendenborstfilets, totaal ruim 500 g. Roerbak ze 3 minuten aan elke kant, dan is het vlees nog wat roze, of wat langer totdat het doorbakken is, als u daar de voorkeur aan geeft. Gebruik voor de saus de geraspte schil en het sap van 1 rode grapefruit in plaats van de sinaasappel en citroen. Voeg ook een stukje stemgember toe, gesnipperd, en 1 el van de gembersiroop. * • Vervang de bonen door 3 fijngesneden preien, die u roerbakt in 1 el zonnebloemolie.

    Pluspunten

    • Kalkoen bevat nog minder vet dan kip, zodat het tot de magerste vleessoorten gerekend kan worden. * • Alle citrusvruchten zijn een uitstekende bron van vitamine C. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen een regelmatig gebruik van vitamine C en het geestelijk goed blijven functioneren van ouderen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ B6, C, foliumzuur, niacine, ijzer, zink * ✓ A, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren