Kalkoen-kastanjesoep

    Kalkoen-kastanjesoep

    1keer bewaard
    2uur30min


    Maak dit als eerste!

    Hebt u een kalkoen gebraden, gooi het karkas dan niet weg. U kunt er namelijk deze krachtig smakende soep van maken, die doet denken aan een Italiaanse minestrone: vol met groenten, gort, kalkoenenvlees en kastanjes – een soep die heerlijk vult. Geef er warm, knapperig volkorenbrood bij.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Bouillon
    • 1 karkas van een gebraden kalkoen
    • 1 ui, in vieren gesneden
    • 1 wortel, fijngehakt
    • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
    • wat takjes peterselie
    • wat takjes verse tijm
    • 1 laurierblaadje
    • Soep
    • 1 grote wortel, fijngehakt
    • 1 grote pastinaak, fijngehakt
    • 3 stengels bleekselderij, fijngehakt
    • 4-6 spruitjes, fijngehakt
    • 1 grote prei, fijngehakt
    • 100 g gekookte kastanjes, grofgehakt
    • 75 g parelgort
    • 3 el gehakte peterselie
    • 100 g gaar kalkoenenvlees, zonder vel, fijngesneden of gemalen
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Maak eerst de bouillon. Verdeel het karkas in stukken gooi het vel weg en doe het in een grote pan. Voeg ui wortel en selderij toe. Maak van de kruiden een bouquet garni en voeg dit toe. Schenk er ruim water bij en breng alles aan de kook terwijl u zo nu en dan de bouillon afschuimt met een schuimspaan. Temper het vuur doe het deksel op de pan en laat alles 11/2 uur op een klein pitje sudderen. Zeef de bouillon en verwijder botten en groenten.
    2. Vul indien nodig de bouillon met water aan tot 1,7 liter. Schuim het vet af en giet alles weer in de inmiddels schoongemaakte pan.
    3. Breng de bouillon weer aan de kook. Voeg de fijngehakte kastanjes en parelgort toe en laat de soep circa 35 minuten sudderen of totdat de gort zacht is.
    4. Voeg peterselie en kalkoenvlees toe en verwarm alles goed. Breng de bouillon voor het serveren op smaak met peper en zout.

    Pluspunten

    • Gerst is waarschijnlijk de oudst geteelde graansoort ter wereld. Gort is gepelde gerst; de korrels bevatten weinig vet en veel koolhydraten. Ondanks een kleine hoeveelheid gluten is gerst geschikt voor een tarwevrij dieet. * • Bleekselderij bevat kalium en werkt vochtafdrijvend en daardoor ook zoutafdrijvend. * • In tegenstelling tot andere noten bevatten kastanjes veel koolhydraten en weinig vet – paranoten hazelnoten en walnoten bevatten 20 keer zoveel vet als kastanjes. Kastanjes leveren ook redelijk veel vitamine E en B6.

    Een variatie

    • Vervang voor een soep van kalkoen, linzen en zoete aardappel de parelgort door rode linzen en voeg 1 grote zoete aardappel met oranje vruchtvlees toe, 1 grote pastinaak en 225 g knolselderij in plaats van de wortel, pastinaak, bleekselderij, spruiten en prei. Breng de soep vlak voor het serveren op smaak met 1 el rodebessengelei.

    Bevat per portie

    ✓ B6, C, E, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren