Kalkoenlapjes met kastanjeboleten en madera

    Kalkoenlapjes met kastanjeboleten en madera

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    Maak dit als eerste!

    Magere, malse kalkoenlapjes (platgeklopte kalkoenfilets) hoeven maar kort te worden gebakken. Wanneer ze worden bereid met kastanjeboleten en een saus op basis van madera, vormen ze een ideaal gerecht voor een sfeervolle herfstavond. Serveer met basmatirijst en salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 kleine kalkoenfilets, circa 500 g in totaal
    • 2 el bloem
    • peper en zout
    • 1 el zonnebloemolie
    • 25 g boter
    • 1 kleine ui, fijngesnipperd
    • 250 g kastanjechampignons, in schijfjes gesneden
    • 4 el madera
    • 2 tl grove mosterd
    • 1 el fijngehakte verse oregano of 1 tl gedroogde oregano
    • 150 ml kippen- of kalkoenbouillon
    • 2 el crème fraîche
    • 2 el fijngehakte peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Leg de kalkoenfilets tussen 2 stukken plastic folie en klop ze plat tot ze ongeveer 5 mm dik zijn. Meng de bloem met een beetje peper en zout, en bedek hiermee de kalkoenlapjes; schud het teveel er weer af.
    2. Verhit de olie en de boter in een grote braadpan. Leg de kalkoenlapjes er in één laag in en bak ze 2-3 minuten aan elke kant. Leg ze dan op een bord en houd ze warm.
    3. Doe de ui in de pan en laat zachtjes stoven gedurende 2-3 minuten. Voeg er dan de kastanjeboleten aan toe en laat nog 1 minuut stoven, of tot alles zacht is.
    4. Roer de madera erdoor en laat ongeveer 2 minuten zachtjes doorwarmen. Voeg dan de mosterd, de oregano en de bouillon toe en meng goed. Leg de kalkoenlapjes weer in de pan en laat ze 3-4 minuten zachtjes sudderen in deze paddestoelen-maderasaus.
    5. Schep het kalkoenvlees en de kastanjeboleten met een schuimspaan op een warm bord. Roer de crème fraîche door de achtergebleven saus, laat hem goed doorwarmen en breng desgewenst nog op smaak met zout en peper. Giet de saus over het kalkoenvlees, bestrooi met de peterselie en serveer.

    Variaties en tips

    • Vervang het kalkoenvlees door kalfslapjes of plakjes varkensvlees. * • Vervang de kastanjeboleten door 2 in schijfjes gesneden courgettes en vervang de madera door sherry. * • Wilt u het een beetje specialer maken? Gebruik dan een combinatie van paddestoelen, met onder andere oesterzwammen, kleine champignons en shii-take.

    Pluspunten

    • Kalkoen bevat nog minder vet dan kip, daarnaast bevat het ongeveer dezelfde voedingsstoffen, alleen zit er in kalkoen iets meer vitamine B12, niacine en zink. * • Er bestaan 2500 verschillende soorten paddestoelen, die echter niet alle eetbaar zijn. Paddestoelen bevatten weinig vet en calorieën, slechts 0,5 g vet en 13 kcal per 100 g.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓✓ B6, B12, C, niacine, ijzer * ✓ B2, E, foliumzuur, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren