Kaneel-rozijnenbrood

    Kaneel-rozijnenbrood

    10keer bewaard
    1uur50min


    Maak dit als eerste!

    Dit fruitige melkbrood kunt u zo eten of besmeren met een beetje honing of jam. Ook geroosterd smaakt het heerlijk, vooral als ontbijt, waarbij het zachte kaneelaroma voor een rustgevend begin van de dag zorgt.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 450 g volkorenbloem
    • 1½ tl zout
    • 2 tl kaneel
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 125 g rozijnen
    • 50 g basterdsuiker
    • 50 g boter
    • 250 ml halfvolle melk, plus 1 el om te bestrijken
    • 1 ei, even losgeklopt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Vet een broodvorm van 900 ml in en strooi er wat bloem in. Zeef de bloem, het zout en de kaneel in een grote kom, en voeg tenslotte eventuele zemelen uit de zeef weer toe. Roer dan de gist, de rozijnen en de suiker erdoor en maak in het midden een kuiltje.
    2. Verhit de boter en de melk langzaam in een kleine steelpan tot de boter is gesmolten en het mengsel lauw is. Giet het in het kuiltje van het bloemmengsel en voeg het losgeklopte ei toe. Meng alles goed, zodat een zacht deeg ontstaat.
    3. Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad en kneed het 10 minuten of tot het elastisch is. Breng het deeg in vorm en leg het in de broodvorm. Dek af met een met olie bestreken vel plastic folie of met een schone theedoek en laat op een warme plek rijzen gedurende circa 1 uur of tot het is verdubbeld in volume.
    4. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 220 °C. Verwijder de folie of de theedoek en smeer het brood in met de melk voor de glans. Bak het brood circa 30 minuten of tot het hol klinkt wanneer u het uit de vorm haalt en op de onderkant klopt. Dek het tegen het einde van de baktijd af met folie als de bovenkant te bruin wordt.
    5. Leg het brood op een rooster en laat het afkoelen. U kunt het brood 2-3 dagen bewaren als u het inpakt in folie.

    Pluspunten

    • Halfvolle melk en eieren zorgen in dit brood voor extra eiwitten en andere voedingsstoffen. * • Gedroogde vruchten, zoals rozijnen, zijn een geconcentreerde bron van energie. Rozijnen bevatten ook veel voedingsvezels en kalium.

    Bevat per sneetje

    ✓✓ selenium * ✓ B1, B6, foliumzuur, niacine, ijzer, koper, zink

    Variaties en tips

    • Varieer de smaak van het brood door verschillende soorten gedroogd fruit te gebruiken, zoals gedroogde abrikozen of gemengd fruit. * • Voor broodjes met ahornsiroop en pecannoten laat u de rozijnen weg en rolt u het deeg na het kneden uit tot een vierkant van 23 cm. Meng 30 g zachte boter en 4 el ahornsiroop en smeer hiermee het deeg in. Strooi er 125 g fijngehakte dadels en 50 g fijngehakte pecannoten over. Rol het deeg op en snijd de rol in 9 plakken. Schik deze in 1 laag in een ingevette vierkante bakvorm van circa 18 bij 18 cm. Dek de vorm af met ingevette plastic folie en laat circa 30 minuten rijzen op een warme plek. Bestrijk de plakken met de melk en bestrooi ze met 2 tl rietsuiker. Bak ze in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 25 minuten of tot ze goed gerezen en mooi lichtbruin zijn. Leg ze op een rooster om af te koelen. U kunt ze tot 3 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren