Keema-kerriegerecht

    Keema-kerriegerecht

    3keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Dit milde kerriegerecht bevat slechts een spoor van chilipeper en is dus ideaal voor kinderen die wel eens iets nieuws willen proeven. Serveer het met basmatirijst en warm naanbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g mager rundergehakt
    • 1 ui, fijngesneden
    • 450 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • een stuk gember van 2,5 cm, geschild en fijngehakt
    • 1 kaneelstokje, gehalveerd
    • 1 tl kurkuma
    • 1 tl komijnzaden, grof geplet
    • 1 tl korianderzaden, grof geplet
    • ½ tl geplette gedroogde chilipepers
    • 1 blik tomaten, circa 400 g, fijngesneden
    • 300 ml runder- of lamsbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 150 g jonge spinazie
    • peper en zout
    • verse muntblaadjes om te garneren
    • Raita
    • 150 g magere yoghurt
    • ¼ komkommer, in kleine blokjes gesneden
    • 4 tl fijngehakte verse munt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:50min 

    1. Bak het gehakt en de ui 5 minuten in een grote pan, of tot het mooi bruin is. Roer regelmatig, zodat het vlees uiteen valt. Voeg de aardappelen, de knoflook, de gember en de kruiden toe en bak 2 minuten al roerend. Voeg de tomaten en hun sap en de bouillon toe en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, dek af en laat 20 minuten sudderen terwijl u af en toe roert.
    2. Maak ondertussen de raita. Meng de yoghurt, de komkommer en de munt en breng op smaak. Schep de raita in een kleine kom en zet hem koel weg.
    3. Voeg de spinazie aan het kerriegerecht toe en verhit 1 minuut al roerend. Breng op smaak. Schep het kerriegerecht op voorverwarmde borden en bestrooi met de verse muntblaadjes. Serveer onmiddellijk met de koele raita.

    Variaties en tips

    • U kunt dit gerecht ook in de oven bereiden. Bak het vlees en de ui in een vuurvaste schotel. Voeg de andere ingrediënten toe en breng aan de kook. Dek af en zet het 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 °C. Voeg de spinazie toe, meng goed door elkaar, dek af en zet het nog 10 minuten in de oven. * • Vervang de gedroogde kruiden door 2 eetlepels milde kerriepasta. * • Vervang de spinazie door snijbiet of Chinese kool. Scheur het in kleine stukken voor u het aan het vlees toevoegt. * • Voor een fruitig kerriegerecht voegt u 50 g sultana's en 1 fijngesneden appel toe aan de aardappelen. Laat de spinazie weg. Garneer met 1 fijngesneden banaan, het sap van ½ citroen, 2 eetlepels fijngehakte verse koriander en 2 eetlepels geroosterde kokos. * • Restjes van dit gerecht smaken de volgende dag heerlijk als u ze serveert in chapati's of warme pitabroodjes. * • Zorg voor afwisseling door ½ fijngeraspt worteltje, 2 fijngesneden lente-uitjes of een beetje geroosterde komijnzaden toe te voegen. * • Vervang de verse munt eventueel door 1½ theelepel kant-en-klare muntsaus.

    Pluspunten

    • Een raita of yoghurtsaus met komkommer en munt wordt vaak bij kerriegerechten geserveerd omdat het de pikante smaak neutraliseert. Yoghurt is heel voedzaam. Het is een waardevolle bron van calcium en levert veel fosfor en vitamine B2 en B12. Biogarde-yoghurt bevat ook veel nuttige bacteriën die het spijsverteringsstelsel gezond houden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, ijzer, zink * ✓✓ A, B2

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren