Kersen-amandelstrudel

    Kersen-amandelstrudel

    2keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    De populaire strudel uit Oostenrijk is hier gevuld met sappige verse kersen. De strudel ziet er indrukwekkend uit, maar is verrassend eenvoudig te maken. Aan de vulling worden gemalen amandelen en broodkruim toegevoegd die het sap uit het fruit opnemen, zodat de laagjes filodeeg heerlijk bros blijven.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 3 vellen filodeeg van 30 × 50 cm, totaal circa 90 g
    • 30 g boter, gesmolten
    • 15 g geschaafde amandelen
    • 1 el poedersuiker, gezeefd
    • Griekse yoghurt (desgewenst)
    • Kersenvulling
    • 30 g vers witbroodkruim
    • 55 g gemalen amandelen
    • 45 g lichte basterdsuiker
    • fijngeraspte schil van 1 sinaasappel
    • 675 g verse kersen, ontpit en grote exemplaren eventueel doormidden gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer voor de vulling de broodkruim, amandelen, suiker en geraspte sinaasappelschil in een grote kom goed door elkaar. Roer de kersen erdoor.
    2. Leg een vel filodeeg op een schone theedoek en besmeer heel licht met gesmolten boter. Leg hierop het tweede vel filodeeg en beboter eveneens heel licht. Doe dit ook met het derde vel.
    3. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg en laat een rand van 2,5 cm vrij. Vouw de randen van de korte kanten naar binnen.
    4. Rol het deeg met behulp van de theedoek in de lengte op. Leg de rol op een licht ingevette bakplaat met antiaanbaklaag en draai de strudel als die te groot is iets naar binnen. De naad moet zich onder bevinden. Bestrijk de strudel met de resterende boter en bestrooi met de geschaafde amandelen.
    5. Bak deeg en amandelen in circa 20 minuten goudbruin. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm of koud, desgewenst met wat Griekse yoghurt.

    Een variatie

    • Week voor een strudel met pruimen, rum en rozijnen 50 g rozijnen 1 uur in 2 el donkere rum. Meng met 675 g in plakjes gesneden rijpe pruimen, 75 g vers witbroodkruim, 30 g fijngehakte walnoten, 45 g lichte basterdsuiker en fijngeraspte schil van 1 kleine citroen. Verdeel deze vulling over het filodeeg, rol het op en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven. Bestrooi de hele strudel met poedersuiker gemengd met ½ tl kaneel.

    Pluspunten

    • Kersen zijn over de hele wereld bekend in veel beroemde gerechten en ze zijn ook een belangrijk ingrediënt in likeursoorten, zoals kirsch en marasquin. Net als veel ander fruit zijn ze rijk aan kalium en ze bevatten ook wat ijzer. * • Amandelen zijn een goede bron van vitamine E, een krachtige antioxidant die de kans op hartkwalen kan verkleinen. * • Boter bevat redelijk wat van de in vet oplosbare vitaminen A en D. Vitamine A is nodig om de huid en het gezichtsvermogen gezond te houden. Vitamine D is vereist voor de opname van calcium en is daarom noodzakelijk om tanden en botten sterk te houden.

    Bevat per portie

    ✓✓ E * ✓ C, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren