Kikkererwtensalade met pitabrood

    Kikkererwtensalade met pitabrood

    12keer bewaard
    20min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Het recept voor deze vullende maaltijdsalade is gebaseerd op ‘fattoush’, de populaire salade uit Libanon en Syrië. Het is belangrijk het pitabrood te grillen tot het echt krokant en goudbruin is, anders wordt het papperig als u het mengt met de andere ingrediënten. De dressing voegt een lekkere olijven-, ansjovis- en knoflooksmaak toe.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 pitabroodjes met sesamzaad
    • 2 blikken kikkererwten, à circa 400 g, afgespoeld en uitgelekt
    • ½ komkommer, in blokjes gesneden
    • 4 grote vleestomaten, circa 900 g in totaal, fijngesneden
    • 6 lente-uitjes, fijngesneden
    • 50 g ontpitte zwarte olijven, bij voorkeur Kalamata-olijven
    • takjes verse munt om te garneren
    • Tapenadedressing
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el balsamicoazijn
    • 2 tl tapenade
    • 1 el fijngehakte verse munt
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Klaar in:20min 

    1. Verwarm de grill voor. Snijd de pitabroodjes voorzichtig open met een scherp mes en rooster ze onder de grill tot ze goudbruin en krokant zijn. Draai ze eenmaal om. Laat ze dan afkoelen en scheur ze in hapklare stukken.
    2. Doe de kikkererwten, komkommer, tomaten, lente-uitjes en olijven in een kom. Meng voor de dressing de olijfolie, azijn, tapenade en munt en voeg peper naar wens toe. Besprenkel hiermee de groenten en meng alles goed.
    3. Voeg net voor het serveren de stukken pitabrood toe en meng goed. Serveer het gerecht gegarneerd met takjes verse munt.

    Variaties en tips

    • Als u geen pitabroodjes met sesamzaad vindt, gebruik dan gewone of volkoren pitabroodjes. * • Vervang de pitabroodjes door polentakorstjes. Breng 750 ml groentebouillon aan de kook en voeg al roerend 175 g instantpolenta toe. Laat 4-5 minuten koken, of volgens de instructies op de verpakking, tot het mengsel dik is en gemakkelijk loskomt van de zijkanten van de pan. Voeg 15 g vers geraspte Parmezaanse kaas, 3 eetlepels fijngehakte verse koriander en peper en zout naar wens toe. Spreid de polenta snel uit in een ingevette diepe bakvorm van 18 × 28 cm en laat circa 30 minuten afkoelen of tot de polenta is opgesteven. Haal de polenta dan uit de vorm en snijd hem in blokjes van 1 cm. Spreid de blokjes uit op een stuk aluminiumfolie op het rooster onder de grill en rooster ze 5-8 minuten. Draai ze verschillende malen om. Voeg tweederde van de polentakorstjes toe aan de salade en meng goed. Bestrooi met de rest van de korstjes en serveer. * • Maak een salade van kikkererwten en aubergines die zowel met pitabroodjes als met polentakorstjes lekker is. Snijd 350 g aubergines in blokjes van 1 cm en bak ze 5 minuten zachtjes in 2 eetlepels extra vergine olijfolie. Voeg 1 theelepel komijnzaden toe en laat bakken tot de aubergine lichtbruin en gaar is. Doe alles in een kom en meng met 2 blikken kikkererwten, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, 1 rode ui, in schijfjes, 175 g jonge spinazie en 1 rode paprika, zonder zaden en in plakjes. Meng voor de dressing 1 eetlepel extra vergine olijfolie, 2 theelepels citroensap, 2 eetlepels fijngehakte verse koriander en peper naar wens.

    Pluspunten

    • Hoewel olijven relatief veel vetten bevatten, gaat het vooral om onverzadigde vetzuren, die worden beschouwd als de gezondste soort vetten om op te nemen in de voeding. * • Zowel de witte knol als de groene bladeren van lente-uitjes kunt u opeten. Door de groene bladeren te gebruiken, verhoogt u de hoeveelheid bètacaroteen van het gerecht.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ A, B1, niacine, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ B6, foliumzuur, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren