Kip met citroengras

    Kip met citroengras

    2keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    Dit gerecht houdt het midden tussen een soep en een stoofgerecht en heeft een pittig oosters aroma. De sereh voegt een vleugje citroen toe en de kokosmelk geeft een volle smaak zonder al te vet te zijn. Door het kookvocht te gebruiken blijven de in water oplosbare vitaminen behouden.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kleine verse rode peper, zoals rawit, in de lengte ingesneden (maar niet doorgesneden)
    • 1 teentje knoflook, doormidden gesneden
    • 1 cm verse gemberwortel, geschild en in 4 plakjes gesneden
    • 2 stengels sereh, gekneusd en doormidden gesneden
    • 4 kippenbouten à circa 175 g, zonder vel
    • 1 sjalotje, gesnipperd
    • 250 g sperziebonen, afgehaald en gehalveerd
    • 1 courgette, in de lengte met een dunschiller in dunne plakken gesneden
    • 75 g kokoscrème
    • fijngeraspte schil en sap van 1 limoen
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 55min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Zet 1 liter water op in een pan op hoog vuur. Rijg rawit, knoflook en gember aan een cocktailprikker (zodat het straks gemakkelijk te verwijderen is) en voeg dit met de sereh aan het water toe. Breng aan de kook en laat 1 minuut koken, neem de pan van het vuur, doe het deksel erop en laat alles een halfuur intrekken.
    2. Breng het vocht weer aan de kook en temper het vuur. Voeg kippenbouten, sjalot en bonen toe en laat alles 12-15 minuten zachtjes koken, of totdat de kip gaar is (controleer dit met de punt van een mes: het vleesnat moet helder zijn). Laat de laatste 2 minuten de courgetteplakjes meekoken.
    3. Breng de kip, bonen en courgette met een schuimspaan over in een verwarmde kom. Voeg wat van het kookvocht toe, om uitdrogen te voorkomen, dek de kom goed af en houd hem warm.
    4. Breng het vocht weer aan de kook en voeg de kokoscrème toe, blijf roeren tot deze is opgelost. Laat dan alles nog 5-6 minuten koken, of totdat het vocht voor ongeveer eenderde is ingekookt.
    5. Maak het vlees los van de botten en snijd het in grove stukken. Roer vlees, bonen en courgette door de soep en warm alles kort op. Roer schil en sap van de limoen erdoor en breng het geheel op smaak.
    6. Verdeel de kip en groenten over 4 soepborden. Verwijder de sereh en de cocktailprikker en schep de soep op de borden. Strooi er voor het serveren wat koriander over.

    Variaties en tips

    • Met wat eiermie vult het gerecht nog meer. Maak 100 g mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet het water af. Roer de mie door het ingekookte vocht met de kip en groenten (stap 5). * • Vervang desgewenst de bonen door aspergepunten en voeg ze tegelijk met de courgette toe. Voeg ook 225 g diepvrieserwten toe, niet ontdooid, nadat de kokoscrème is opgelost. * • Rawit is erg scherp. Om het gerecht wat minder scherp te maken, kunt u vooraf de zaadjes verwijderen en de peper na het intrekken verwijderen, maar u kunt ook een rode of groene Spaanse peper gebruiken.

    Pluspunten

    • Sperziebonen zijn een goede bron van de B-vitamine foliumzuur, die onmisbaar is tijdens de zwangerschap. Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap is het belangrijk om veel foliumzuur te nemen, omdat het een open ruggetje bij het kind kan voorkomen. Foliumzuur kan ook bescherming bieden tegen hartkwalen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6 * ✓✓ B1, B2, C, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren