Kip met marsala en venkel

    Kip met marsala en venkel

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    De toevoeging van wijn – in dit geval een beroemde dessertwijn uit Sicilië – geeft een saus een vollere smaak. De alcohol – en daarmee de meeste calorieën – verdampt immers, maar het aroma blijft. Deze saus is gebonden met een mengsel van ei en citroensap, wat typisch mediterraans is en minder machtig dan een botersaus of room.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kip, circa 1,4 kg, in stukken verdeeld
    • 2 el bloem
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote prei, grofgesneden
    • 1 el fijngehakte peterselie
    • 1 tl venkelzaad
    • 100 ml marsala
    • 500 ml kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • 2 middelgrote venkelknollen, schoongemaakt en in stukken gesneden
    • 275 g gedopte verse erwten of diepvrieserwten
    • sap van 1 citroen
    • 1 ei, losgeklopt
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • fijngehakte peterselie
    • fijne stukjes citroenschil

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwijder het vel van de kip, behalve bij de kleinere delen waarbij dit moeilijk gaat, zoals de vleugels. Meng bloem met peper en zout en strooi dit over de kip.
    2. Verhit 1 el van de olie in een braadpan en voeg prei, peterselie en venkelzaad toe. Bak dit op een matig vuur totdat de prei zacht is, roer daarbij geregeld. Neem de inhoud met een schuimspaan uit de pan en houd apart.
    3. Bak de kip in de resterende olie in 6-7 minuten rondom goudbruin. Neem de stukken kip uit de pan en zet ze apart. Giet de marsala in de pan en laat de wijn inkoken tot ongeveer 30 ml resteert. Voeg de bouillon toe en doe preimengsel, kippenbouten en vleugels terug in de pan (het borststuk pas later). Voeg de venkel toe. Doe het deksel op de pan en laat alles op een laag vuur 10-15 minuten sudderen, voeg dan het borststuk toe en verwarm alles, met het deksel op de pan, nog circa 15 minuten, tot al het vlees gaar is. Voeg 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de erwten toe aan het mengsel.
    4. Neem de stukken kip en de groenten met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een bord. Houd dit warm.
    5. Meng in een kommetje citroensap en ei. Giet hier geleidelijk al roerend ongeveer 4 el van het warme kookvocht bij en roer dit mengsel voorzichtig door het vocht in de pan. Doe kip en groenten weer in de pan en warm het voorzichtig door op een laag vuur, zodat de saus niet te veel stolt. Voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer het gerecht warm, gegarneerd met peterselie en snippers citroenschil.

    Variaties en tips

    • Vervang de stukken kip door 8 kipfilets van in totaal circa 500 g; het gerecht wordt hierdoor iets magerder. * • Vervang de prei door 2 gesnipperde uien. * • Laat voor kip met asperges en venkelzaad de erwten en venkelknol achterwege. Snijd circa 225 g asperges in stukken van zo'n 3 cm en voeg dit aan het eind van stap 3 toe aan de kip, net voordat u de kip en prei verwijdert. Bind met het eimengsel als hiervoor omschreven. Laat de asperges niet te gaar worden: 1-2 minuten koken is voldoende. Asperges zijn een uitstekende bron van foliumzuur en een goede bron van bètacaroteen.

    Pluspunten

    • Venkelknollen bevatten relatief veel fyto-oestrogeen. Dit natuurlijke, plantaardige hormoon bevordert in het lichaam de afscheiding van overtollig oestrogeen (een te hoog oestrogeengehalte wordt in verband gebracht met borstkanker). * • Erwten leveren flink wat van de B-vitaminen B1, B6 en niacine. Ze bevatten ook voedingsvezels, vooral de oplosbare soort, plus wat foliumzuur en vitamine C. * • Het donkere vlees van kip bevat twee keer zoveel ijzer en zink als het lichte.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, niacine * ✓✓ B1, B2, C, foliumzuur, ijzer, kalium, selenium, zink * ✓ A, B12, E, calcium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren