Kip-aardappelcurry

    Kip-aardappelcurry

    1keer bewaard
    1uur45min


    Maak dit als eerste!

    Deze curry is heel rijk van smaak doordat de kruiden een halfuur lang kunnen intrekken in de kipdelen. Door het vel te verwijderen verdwijnt niet alleen het meeste vet, maar kunnen smaken en geuren ook beter tot diep in het vlees doordringen. Aardappelen passen uitstekend bij deze curry.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kip, circa 1,4 kg, in 8 stukken gesneden
    • ½ tl kurkuma (koenjit)
    • 4 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
    • sap van ½ citroen
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 gedroogde rode chilipeper, in 2-3 stukjes gebroken
    • 1 tl zwart mosterdzaad
    • ½ tl venkelzaad
    • ¼ tl komijnzaad
    • ¼ tl gemalen komijn (djinten)
    • ¼ tl kaneel
    • 1 el kikkererwtenmeel
    • 3 teentjes knoflook, grofgehakt
    • ½ groene paprika, in dunne reepjes gesneden
    • 1 grote ui, in ringen gesneden
    • 1 blik tomatenblokjes, circa 400 g
    • 250 g aardappelen, geschild
    • ¼ savooienkool, circa 150 g, geraspt
    • 150 g diepvrieserwten, ontdooid met kokend water en uitgelekt
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Verwijder het vel van de kippenbouten. Maak in elke bout 3 of 4 inkepingen tot op het bot. Wrijf de bouten helemaal in met kurkuma, gember, citroensap en wat zout en laat dit ongeveer een halfuur intrekken.
    2. Verhit de olie in een grote koekenpan met dikke bodem. Voeg gedroogde chili, mosterdzaad, venkelzaad en komijnzaad toe en laat dit een paar minuten poffen. Roer gemalen komijn, kaneel en meel erdoor. Let op: de specerijen verbranden snel.
    3. Voeg knoflook, paprika en ui aan het mengsel toe en bak dit al roerend een paar minuten mee. Voeg kip en tomaten toe en roer alles door. Doe het deksel op de pan en verwarm dit alles nog eens 15 minuten.
    4. Kook ondertussen de aardappelen 5 minuten in kokend water; giet ze af en snijd ze in blokjes van zo'n 2 cm. Blancheer de kool in een andere pan 1 minuut in kokend water, giet dan het water voorzichtig af.
    5. Roer aardappelen en kool door het kipmengsel. Doe het deksel op de pan en laat alles 20-25 minuten op een matig vuur sudderen, of totdat de kip helemaal gaar is. Voeg de erwten toe en warm alles nog een paar minuten op. Serveer het gerecht warm, met naanbrood en tafelzuur.

    Variaties en tips

    • Maak dit gerecht een dag van tevoren – de curry smaakt nog beter als de aardappelen langer de tijd krijgen om het aroma op te nemen. * • Gebruik voor een pittige knoflookcurry 2 gedroogde rode chilipepers en veel (maximaal 8) teentjes knoflook. * • Voor een kip-broccolicurry met yoghurt laat u de aardappelen, kool en erwten vervallen. Gebruik 2 middelgrote stronkjes broccoli, totaal circa 450 g. Verdeel ze in roosjes; schil de steeltjes en snijd ze in blokjes. Blancheer broccoli en steeltjes 2 minuten in kokend water, giet het water af en houd ze onder koud water. Voeg de broccoli 5-10 minuten voor het einde van de bereidingstijd aan de kip toe. Roer vlak voor het serveren 3 el magere yoghurt door de saus. Serveer deze curry met rijst. Broccoli bevat bio-actieve stoffen en antioxidanten die bescherming schijnen te bieden tegen kanker en andere ziekten.

    Pluspunten

    • De goede oude aardappel is een redelijke bron van vitamine C. Hij werd ooit ingezet om tijdens de wintermaanden scheurbuik te voorkomen. Het geregeld eten van aardappelen draagt flink bij aan de benodigde hoeveelheid vitamine C, die als antioxidant een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kanker en hartkwalen. * • De vitamine C in de erwten, tomaten en aardappelen zal de opname van ijzer vanuit de kip bevorderen. * • Alle in water oplosbare vitaminen uit de groenten – vitamine C uit de erwten, tomaten en aardappelen en B-vitaminen uit de erwten – blijven in de saus van deze curry behouden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, C, niacine * ✓✓ B1, E, foliumzuur, ijzer, kalium, koper * ✓ A, calcium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren