Kip-dragonsalade

    Kip-dragonsalade

    4keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Tahin, een pasta van gemalen sesamzaad, is in het Midden-Oosten een geliefd ingrediënt. De sesampasta maakt de dressing dikromig en geeft deze kleurrijke en voedzame kipsalade een volle smaak. Geef er warme, knapperige broodjes bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 kipfilets, totaal circa 300 g
    • 350 ml kippen- of groentebouillon
    • 1 klein bosje verse dragon
    • 1 kleine citroen
    • 3 zwarte peperkorrels
    • 2 el tahin
    • 1 struik witlof, circa 150 g
    • 150 g jonge spinazie
    • 2 sinaasappels
    • 50 g amandelschaafsel, geroosterd
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:50min 

    1. Leg de kipfilets naast elkaar in een lage pan en giet de bouillon erover. Neem de dragonblaadjes van de steeltjes en houd ze apart. Kneus de steeltjes licht met een deegroller, zodat de geurige olie vrijkomt en voeg ze toe aan de pan. Snijd met een dunschiller een reepje van de citroenschil en voeg dit toe aan de pan, samen met de peperkorrels.
    2. Breng de bouillon op een matig vuur aan de kook. Temper het vuur, zodat de bouillon zachtjes kookt en doe het deksel op de pan. Kook alles ongeveer 15 minuten, totdat de kip volledig wit gekleurd is.
    3. Neem de kipfilets met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een bord afkoelen. Zeef de bouillon in een kom en verwijder dragonsteeltjes, citroenschil en peperkorrels. Houd de bouillon apart. Snijd de kip als deze is afgekoeld in dikke repen.
    4. Doe de tahin in een kom en klop er geleidelijk 4 el van de bouillon door zodat een smeuïg mengsel ontstaat. Is de dressing te dik, roer er dan nog 1-2 el bouillon door. Pers de citroen uit en roer het sap door de dressing. Voeg 1 el fijngesneden dragonblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout.
    5. Snijd de witlof diagonaal in plakjes van circa 1 cm dikte. Schik witlof en spinazie in een grote slakom.
    6. Schil de sinaasappels en snijd de partjes tussen de witte vliesjes uit. Verdeel de partjes over de sla, gevolgd door de geroosterde amandelen. Leg hier de stukjes kip op en schep de tahindressing erover. Serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, E, niacine, kalium, koper * ✓✓ A, B1, B6, foliumzuur, calcium, ijzer, zink * ✓ B2, selenium

    Een variatie

    • Kook voor een oosterse salade de kip in bouillon waaraan 3 dunne plakjes verse gemberwortel en 3 zwarte peperkorrels zijn toegevoegd. Meng 150 g Chinese kool, 100 g in stukjes gescheurde Romeinse bindsla en 50 g waterkers in een grote kom en leg hier de in plakjes gesneden kip op. Verdeel hier 3 geschilde en in blokjes gesneden kiwi's over. Klop voor de dressing 2 el tahin, 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 tl fijngehakte verse gemberwortel, de geraspte schil en het sap van 1 citroen, 1 el lichte sojasaus, een flinke snuf vijfkruidenpoeder en 3-4 el van de achtergehouden bouillon tot een smeuïg mengsel. Schep de dressing over de salade, strooi er 2 el sesamzaad over en geef er warme pitabroodjes bij.

    Pluspunten

    • Kip is een uitstekende bron van eiwit en levert veel B-vitaminen. Omdat het vel van de kip niet wordt gebruikt, is het vetgehalte aanzienlijk lager, omdat het meeste vet bij kip zich net onder het vel bevindt. * • De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten witlof niet alleen voor medicinale doeleinden, maar ook in de keuken. Men nam aan dat witlof goed was voor de spijsvertering en de lever versterkte.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren