Kip-kerriesalade

    Kip-kerriesalade

    10keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Deze salade met kerriedressing en fruitige rijstpilav werd speciaal gecreëerd voor de kroning van koningin Elizabeth van Engeland en is nu een traditionele zomerse salade. De salade wordt vaak bereid met room en mayonaise, maar deze versie beperkt het vetgehalte door een deel van de mayonaise te vervangen door yoghurt.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 kip, circa 1,7 kg, zonder organen
    • 1 ui, in schijfjes gesneden
    • 1 flink worteltje, grofgesneden
    • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
    • 6 zwarte peperkorrels, lichtjes geplet
    • 1 laurierblaadje
    • 1 grote banaan
    • 2 courgettes, in dunne slierten gesneden met een dunschiller
    • takjes verse munt om te garneren
    • Kerriedressing
    • 150 g magere yoghurt
    • 4 el mayonaise
    • 2 el kerriepasta
    • geraspte schil van 1 grote citroen
    • 1 el citroensap, of naar wens
    • 2 el vers bieslook, fijngesneden
    • 2 el verse munt, fijngehakt
    • 2 el verse peterselie, fijngehakt
    • peper en zout
    • Rozijnen-abrikozenpilav
    • 375 g basmatirijst, goed afgespoeld
    • 50 g rozijnen
    • 50 g gedroogde abrikozen, fijngesneden
    • 75 g pecannoten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Doe de kip in een grote pan en bedek de kip met water. Voeg de ui, worteltje en bleekselderij toe en breng bijna aan de kook. Schuim de oppervlakte af indien nodig. Als er belletjes aan de oppervlakte ontstaan, tempert u het vuur, zodat het water net suddert. Voeg de peperkorrels en laurierblaadje toe en laat 45 minuten sudderen, of tot er heldere vloeistoffen uit de kip komen als u met een spies in de dij prikt.
    2. Haal de kip uit de vloeistof en leg die opzij om af te koelen. Giet het kookvocht door een fijne zeef in een maatbeker. Verwijder de groenten.
    3. Maak de pilav. Doe de rijst in een pan en voeg 600 ml van het gezeefde kookvocht toe. Voeg al roerend de rozijnen en abrikozen toe. Breng aan de kook, temper dan het vuur, dek af en laat 8-10 minuten sudderen tot alle vloeistof is geabsorbeerd en de rijst gaar is, of volg de instructies op de verpakking.
    4. Haal de pan met de rijst van het vuur en zet 5 minuten afgedekt opzij. Schep de rijst dan in een kom en laat hem helemaal afkoelen.
    5. Maak ondertussen de dressing. Doe de yoghurt, mayonaise, kerriepasta en geraspte citroenschil en citroensap in een grote kom en roer tot alles goed is gemengd. Voeg al roerend het bieslook, munt en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.
    6. Als de kip helemaal is afgekoeld, verwijdert u het vel en snijdt u het vlees in hapklare stukken. Meng het met de kerriedressing. (Als u dat wenst, kunt u de kip afdekken en koel wegzetten; haal de kip 15 minuten voor het serveren uit de koelkast.) Snijd de banaan in schijfjes en meng deze hierna voorzichtig met de kip.
    7. Voeg de pecannoten toe aan de rijstpilav en schep die op 6 borden. Schik de courgetteslierten op de pilav en schep het kippenmengsel erover. Garneer met takjes verse munt en serveer.

    Pluspunten

    • Door de kippenbouillon te gebruiken om de rijst te koken voorkomt u dat in water oplosbare vitaminen verloren zouden gaan, terwijl de kip wordt gepocheerd. * • Bananen zijn van alle vruchten een van de beste bronnen van kalium. Kalium is essentieel voor de werking van spieren en zenuwen en om de bloeddruk te regelen. Bananen leveren ook voedingsvezels, vitamine B6 en C, magnesium en koper.

    Variaties en tips

    • Gebruik gehalveerde witte druiven zonder pitten in plaats van de banaan. * • Voor een speciale kalkoensalade koopt u 600 g gerookt kalkoenvlees en snijdt u het in hapklare stukken. Maak de dressing. Doe 150 g magere yoghurt, 4 el mayonaise, 4 lente-uitjes, de fijngeraspte schil van 1 citroen en peper en zout naar smaak in een mixer of keukenmachine en verwerk tot alles goed is gemengd. Schep het mengsel in een kom en voeg de gerookte kalkoen en de schijfjes banaan toe. In plaats van de pilav te maken, kookt u 375 g basmati- en wilde rijst circa 20 minuten in kokend water, of tot de rijst gaar is. Laat uitlekken en afkoelen en voeg dan al roerend 175 g rodekool, gescheurd, en 85 g waterkers, grofgesneden, toe.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, E, niacine * ✓✓ B2, C, foliumzuur, ijzer, kalium, koper, selenium, zink * ✓ A, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren