Kippenlevermousse

    Kippenlevermousse

    2keer bewaard
    4uur25min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Een scheut cognac maakt deze lichte, smeuïge mousse tot een apart voorafje bij een feestelijk etentje. Het pocheren van de kippenlevertjes met groenten en kruiden voegt veel aroma toe. De kwark geeft een lekker volle smaak aan dit voorgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 g kippenlevertjes, zonder vel of zeen
    • 1 ui, gesnipperd
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 600 ml groentebouillon of water
    • wat takjes peterselie
    • wat takjes verse tijm
    • 1 laurierblaadje
    • 1-1½ el kwark
    • 2 tl knoflookazijn of wittewijnazijn
    • 2 tl cognac of calvados, of naar smaak
    • 1 el roze of groene ingelegde peperkorrels, uitgelekt en drooggedept
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 4uur10min  ›  Klaar in:4uur25min 

    1. Doe kippenlevertjes, ui en knoflook in een niet al te grote pan en voeg bouillon of water toe tot alles onderstaat. Voeg een bouquet garni van peterselie, tijm en laurierblad toe. Breng dit langzaam aan de kook, schuim het eventueel af. Temper het vuur en laat alles nog 5-8 minuten zachtjes sudderen of totdat de levertjes gaar zijn, maar nog iets roze binnenin.
    2. Giet het vocht af en verwijder het bouquet garni. Doe levers, ui en knoflook in een keukenmachine. Voeg 1 el kwark, de azijn en de cognac toe en maak er een smeuïg mengsel van; voeg eventueel de resterende kwark toe als u een wat luchtiger mousse wilt. Breng op smaak en roer de peperkorrels erdoor. Hebt u geen keukenmachine, doe dan levers, ui en knoflook in een kom en prak er met een vork een grof mengsel van. Voeg kwark, azijn en cognac toe en roer goed. Breng op smaak en voeg de peperkorrels toe.
    3. Schep de mousse in een schaal of in soufflépotjes en strijk de bovenkant glad. Strooi er een laagje fijngehakte peterselie over. Laat de mousse afgedekt minstens 4 uur, maar liever nog een hele nacht, in de koelkast staan.
    4. Laat de mousse voor het serveren op kamertemperatuur komen. Geef er warm geroosterd brood bij.

    Pluspunten

    • Kippenlevers zijn een van de beste bronnen van ijzer – elke portie van deze mousse bevat meer dan de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. * • Bij veel traditionele recepten worden kippenlevermousse en -paté bedekt met een laag gesmolten of geklaarde boter om de houdbaarheid te verhogen. Dit vet wordt hier vervangen door fijngehakte verse kruiden.

    Variaties en tips

    • Vervang de cognac door sinaasappelsap en voeg de geraspte schil van een halve sinaasappel toe. * • U kunt de roze of groene peperkorrels vervangen door fijngehakte kappertjes. * • Als u geen keukenmachine hebt, kunt u de ui achterwege laten en de gekookte levers en knoflook door een roerzeef pureren. Voeg samen met de peperkorrels 2 fijngehakte bosuitjes toe. * • Een iets minder luxueuze versie voor 6 personen: laat de cognac achterwege en voeg aan het mengsel in de keukenmachine 100 g uitgelekte boterbonen toe, afgespoeld en drooggedept, samen met 1/2 el fijngehakte verse salie. Deze mousse is heerlijk met geroosterd brood of boerenbrood, of met plakjes augurk op stokbrood. * • Ook fijngehakte verse bieslook, dragon en munt gaan uitstekend samen met kippenlevertjes.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B2, B6, B12, foliumzuur, ijzer * ✓✓ C, koper, zink * ✓ B1, niacine

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren