Kippenlevertjes met salie

    Kippenlevertjes met salie

    4keer bewaard
    20min


    Maak dit als eerste!

    Kippenlevertjes zijn in de meeste supermarkten verkrijgbaar en zijn uitstekend houdbaar in de vriezer. Door de toevoeging van een paar goedgekozen smaakmakers, zoals hier verse salie en balsamicoazijn, worden de levertjes omgetoverd in iets heel bijzonders.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 sneetjes stokbrood
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 15 g boter
    • 1 kleine rode ui, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 400 g kippenlevertjes
    • 225 g (kastanje)champignons, in vieren gesneden
    • 3 el balsamicoazijn
    • 2 el fijngehakte verse salie
    • peper en zout
    • wat takjes salie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:20min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de sneetjes stokbrood netjes naast elkaar op een bakplaat. Bestrijk de sneetjes dan met 1 el van de olie en bak ze in circa 10 minuten goudbruin.
    2. Verhit ondertussen de resterende 1 el olie met de boter in een koekenpan met dikke bodem. Voeg ui en knoflook toe en bak dit op een matig vuur in 2-3 minuten zacht.
    3. Voeg de kippenlevertjes en champignons toe en bak ze al roerend rondom bruin. ‘Snijd’ onder het bakken grotere exemplaren van de levertjes met de zijkant van een houten spatel in gelijke stukken.
    4. Voeg balsamicoazijn, fijngehakte salie en peper en zout naar smaak toe. Temper het vuur wat en laat de lever in 5-10 minuten goed gaar bakken.
    5. Serveer de kippenlevertjes op het geroosterde stokbrood, gegarneerd met takjes verse salie.

    Variaties en tips

    • Serveer de levertjes op dikke sneetjes geroosterd brood in plaats van stokbrood, of met een puree van knolselderij en aardappel. * • Vervang voor een Provençaalse versie de balsamicoazijn door 4 el rode wijn en de salie door 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden. Geef er dan rijst bij. * • U kunt de kippenlevertjes ook in de oven bereiden. Doe alle ingrediënten in een ovenschaal (smelt eerst de boter) en roer alles door. U kunt dit ook van tevoren doen en dan de schaal tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. Bak de levertjes 12-15 minuten in een op 220 °C voorverwarmde oven.

    Pluspunten

    • Net als andere soorten lever bevatten kippenlevertjes veel ijzer, wat bloedarmoede helpt voorkomen. * • Knoflook bevat net als prei, ui en bieslook allicine, een stof met een schimmelwerende en antibiotische werking. Knoflook bevat ook andere stoffen, waarvan bij dierproeven werd vastgesteld dat ze carcinogenen inactiveren en de groei van tumoren onderdrukken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B2, B6, B12, foliumzuur, ijzer, koper * ✓✓ B1, C, niacine, selenium, zink * ✓ E

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren