Kippensoep met maïs

    Kippensoep met maïs

    Voeg toe aan favorieten!
    40min


    Maak dit als eerste!

    Deze hartige soep heeft een heel bijzondere smaak: hij is heerlijk zacht en romig, ook al komt er geen room aan te pas. Door de toevoeging van kippenvlees, verse maïs en aardappel en de garnering van ontbijtspek is de soep ideaal voor een lunch – samen met knapperig brood en gevolgd door een salade of fruit.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 verse maïskolven
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 ui, gesnipperd
    • 2 aardappelen, totaal circa 300 g, geschild en in blokjes gesneden
    • 500 ml kippenbouillon, liefst zelfgemaakt
    • 500 ml halfvolle melk
    • 250 g gaar kippenvlees, zonder vel, fijngesneden
    • 2 tl fijngehakte verse dragon
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • 2 plakjes ontbijtspek
    • verse dragonblaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwijder de schutbladeren en de draden van de maïs. Zet de kolf rechtop op een snijplank en ‘schraap’ de korrels met de botte kant van een mes ervan af. In totaal is 225-250 g aan maïskorrels nodig. Zet ze apart.
    2. Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en bak de ui hierin zacht, maar niet bruin. Voeg aardappelen en maïskorrels toe en verwarm dit onder af en toe roeren 5 minuten. Giet de kippenbouillon erbij en breng alles aan de kook. Temper het vuur en laat alles circa 5 minuten sudderen, of totdat de aardappelen bijna gaar zijn.
    3. Roer de melk, driekwart van de kip en de gehakte dragon door het bouillonmengsel. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm alles al roerend nog eens 2-3 minuten.
    4. Giet de helft van het mengsel in een keukenmachine en maak er een grof mengsel van, geen puree. Doe het terug in de pan. Roer de rest van de kip erdoor. Laat de soep op een laag vuur goed warm worden.
    5. Bak ondertussen het ontbijtspek uit tot het bruin begint te kleuren. Laat het daarna op keukenpapier uitlekken en hak het fijn.
    6. Schep de soep in kommen, verdeel er voor het serveren wat ontbijtspek en dragonblaadjes over.

    Pluspunten

    • Melk is een uitstekende bron van veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en veel B-vitaminen. * • Maïs is een redelijke bron van voedingsvezels, die belangrijk zijn voor de spijsvertering, en ook van vitamine C en foliumzuur. * • Ontbijtspek levert, net als ander vlees, ijzer en vitamine B1, wat belangrijk is voor een gezond zenuwstelstel.

    Variaties en tips

    • Gebruik 225 g diepvriesmaïs in plaats van verse maïskorrels. Ontdooi ze vooraf en laat ze uitlekken. Een gemakkelijk alternatief is 150 g of 300 g maïs uit blik (uitgelekt), afhankelijk van de hoeveelheid die u lekker vindt in soep. * • Vervang de ui door een grote, gesneden prei. * • Voeg voor een romige soep met paddestoelen 100 g fijngesneden kastanjechampignons toe in plaats van de maïs en aardappel. Na 5 minuten voegt u dan 1 el madera toe, die u voor een groot deel laat verdampen door alles even te laten sudderen. Voeg dan de bouillon toe. Vermeng 1 volle el bloem met wat melk, voeg dan de resterende melk toe en giet dit in de pan. Verwarm alles al roerend tot een gebonden massa. Champignons zijn een goede bron van kalium. * • In plaats van ontbijtspek kunt u de soep met croutons garneren: snijd 50 g brood zonder korst in blokjes en roer hier in een kom 1 el zonnebloemolie door. Verdeel ze over een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 180 °C in 10 minuten goudbruin. Meng eventueel 1 tl zeer fijn gehakte verse dragon door de croutons. Deze croutons zijn veel minder vet dan in olie gebakken croutons. Als u knoflookcroutons wilt, roert u nog 1 el olijfolie en 1 uitgeperst teentje knoflook door de blokjes brood.

    Bevat per portie

    ✓✓ B6, E, calcium * ✓ B1, B2, B12, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren