Kippensoep met noedels

    Kippensoep met noedels

    14keer bewaard
    2uur


    8 personen hebben dit gemaakt

    Het is de eenvoud die deze soep aantrekkelijk maakt. Ze bevat pasta, stukjes kip en een waaier aan beetgare groenten. Het zal u dan ook niet verbazen dat deze soep traditioneel als versterkend voedsel werd gegeten. Serveer als voorgerecht en beleg de volgende dag een broodje met de overgebleven stukjes kip.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 g spaghetti of linguine, in stukjes van 5 cm gebroken
    • 1 worteltje, overlangs doorgesneden en in dunne plakjes gesneden
    • 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
    • 50 g kleine broccoliroosjes
    • 1 blik maïs, circa 200 g uitgelekt
    • 2 el fijngehakte verse peterselie
    • 2 tl verse tijmblaadjes
    • Kippenbouillon
    • 1 kip, circa 1,35 kg, zonder vel en samengebonden, of 4 kippenbouten, zonder vel
    • 2 uien, gehalveerd
    • 3 worteltjes, fijngesneden
    • 3 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 1 bouquet garni
    • 4 zwarte peperkorrels
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Maak eerst de bouillon. Doe de kip in een grote bouillonketel of een pan met zware bodem. Voeg de uien, de worteltjes en de bleekselderij toe en giet dan circa 2 liter water op de ingrediënten, zodat ze onder water staan. Breng aan de kook en schuim de oppervlakte af tot het grijze schuim is verwijderd.
    2. Temper het vuur zodra het water kookt. Voeg het bouquet garni, de peperkorrels en 1 theelepel zout toe. Dek de pan gedeeltelijk af en laat 1 uur zachtjes koken. Schuim de oppervlakte indien nodig af. Prik na 30-40 minuten met een mes in de kip om te kijken of ze gaar is. Haal de kip uit de pan als de sappen die eruit komen, helder zijn. Leg opzij.
    3. Bedek een vergiet of zeef met vochtige kaasdoek en zet het boven op een grote vuurvaste schotel. Giet de bouillon erdoor. Gooi de groenten en de smaakmakers weg. Voeg 1,5 liter bouillon opnieuw toe aan de uitgespoelde pan. Verwijder het vet aan de oppervlakte van de bouillon. Laat afkoelen en vries eventueel een deel van de bouillon in als kippenbouillon.
    4. Als de kip een beetje is afgekoeld, verwijdert u alle botten. Snijd 225 g vlees in stukken om te gebruiken in de soep. Bewaar de rest van het kippenvlees om broodjes te beleggen of om te gebruiken in andere recepten.
    5. Breng de bouillon aan de kook en temper het vuur, zodat de bouillon blijft koken. Voeg de spaghetti of linguine en het worteltje toe en laat 4 minuten koken. Voeg de bleekselderij, de broccoli en de maïs toe en laat nog circa 5 minuten koken, of tot de pasta en alle groenten net gaar zijn.
    6. Voeg de kip toe, breng op smaak en verhit alles goed. Bestrooi met de peterselie en de tijm en serveer de soep onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Voeg 450 g extra gekookte kip toe aan de soep als u deze serveert als lichte lunch of avondmaaltijd in plaats van als voorgerecht. * • Vervang de kip door twee kalkoenbouten van circa 600 g. * • Verhoog de hoeveelheid voedingsvezels door volkoren spaghetti te gebruiken in plaats van witte spaghetti. U kunt ook 1 blik limabonen, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld, toevoegen. Voeg de bonen toe met de kip en warm alles op. * • Pas de groenten aan het seizoen aan. Kleine bloemkoolroosjes, fijngesneden knolselderie, schijfjes champignons en fijngesneden groene, rode en gele paprika's zijn allemaal geschikt. * • U kunt ook brede fettuccine, tagliatelle of kleine pastavormpjes gebruiken in plaats van de spaghetti of linguine.

    Pluspunten

    • In tegenstelling tot de meeste groenten, die vooral voedzaam zijn als ze rauw worden gegeten, zijn worteltjes een betere bron van bètacaroteen als ze worden gekookt. Door het koken worden hun celmembranen afgebroken, zodat het lichaam de bètacaroteen gemakkelijker kan omzetten in vitamine A. * • Zowel donker als wit kippenvlees kan worden toegevoegd aan de soep. Het donkere vlees bevat tweemaal zoveel ijzer en zink als het lichte vlees. * • Kip is een uitstekende bron van eiwitten en levert veel B-vitaminen, vooral vitamine B1 en niacine.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, E, niacine * ✓✓ C, foliumzuur, ijzer * ✓ zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren