Kipschotel met scones

    Kipschotel met scones

    2keer bewaard
    1uur45min


    Maak dit als eerste!

    Dit gerecht heeft een Italiaanse vulling van sappige stukjes kip, in ringen gesneden paprika, champignons en zwarte olijven in een tomatensaus. De sconespunten hebben een rozemarijnsmaak. Om de maaltijd te completeren kunt u er een knapperige salade bij geven.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 kip van circa 1 kg
    • 2 takjes verse rozemarijn
    • 1 laurierblad
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 ui, in ringen gesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 2 groene paprika's, zonder de zaden en in repen gesneden
    • 175 g champignons, in vieren gesneden
    • 2 blikken tomatenblokjes à 400 g
    • 2 el medium sherry (desgewenst)
    • 125 g ontpitte zwarte olijven
    • peper
    • Rozemarijnscones
    • 100 g zelfrijzend bakmeel
    • 100 g volkorenmeel
    • ¼ tl zout
    • 1 volle tl bakpoeder
    • 2 tl fijngehakte verse rozemarijn
    • 30 g boter
    • 100 ml halfvolle melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Doe de kip met de takjes rozemarijn en laurierblad in een grote pan. Giet zoveel water in de pan dat de kip helemaal onder staat; breng het aan de kook en laat de kip zo 1 uur sudderen.
    2. Neem de kip uit het vocht. Neem als de kip voldoende is afgekoeld het vlees van het karkas en gooi het vel weg. Snijd het vlees in stukjes van circa 2 cm en zet deze apart.
    3. Verhit de olie in een grote pan. Voeg ui, knoflook, paprika's en champignons toe en bak alles circa 5 minuten, onder af en toe roeren, totdat de ui begint te bruinen. Roer de blokjes tomaat met het sap erdoor, samen met de sherry en olijven, en breng het geheel op smaak met peper. Neem de pan van het vuur en zet hem apart.
    4. Verwarm eerst de oven voor op 230 °C. Meng dan voor de scones bakmeel, volkorenmeel, zout, bakpoeder, fijngehakte rozemarijn met wat peper naar smaak in een kom. Kneed de boter erdoor tot het mengsel fijnkruimelig is. Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk toe. Kneed hier een smeuïg maar niet plakkerig deeg van en voeg indien nodig nog wat melk toe. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het kort, rol het dan uit tot een cirkel van 18 cm diameter en 1 cm dikte. Snijd dit in 6 punten.
    5. Voeg de stukjes kip aan het groentemengsel toe. Zet de pan weer op het vuur en breng de inhoud aan de kook, laat 2-3 minuten doorwarmen en roer af en toe. Schep alles in een ovenschaal met een inhoud van 2 liter.
    6. Leg de sconespunten op het kipmengsel en bestrijk ze eventueel met wat melk. Zet de schaal 10-15 minuten in de oven of totdat de scones gerezen en mooi goudbruin zijn. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • Vervang de genoemde groenten door bijvoorbeeld in plakjes gesneden bleekselderij, in stukjes gesneden wortel of in blokjes gesneden aubergine. * • Neem gele en rode paprika's in plaats van groene voor een zoetere smaak. * • Gebruik polenta in plaats van scones: maak 500 g volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel dit in 12 porties. Leg ze op de kip en bestrijk ze met extra vergine olijfolie. Bak ze 10-15 minuten, totdat ze beginnen te bruinen. * • De bouillon uit stap 1 kan als basis voor soep worden gebruikt. * • Vervang de blokjes tomaat door een saus op basis van deze bouillon. Meng 3 el maïzena met wat koud water. Breng 450 ml afgeschuimde bouillon aan de kook en klop het maïzenamengsel erdoor. Roer er 2 el tomatenpuree, de sherry en de olijven door. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

    Pluspunten

    • Volkorenmeel is een uitstekende bron van B-vitaminen en ook van ijzer en zink. Het levert ook voedingsvezels, vooral de niet-oplosbare soort. * • Paprika's zitten vol vitamine C – in verhouding bevatten ze twee keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Ze bevatten ook veel bètacaroteen, dat door het lichaam in vitamine A wordt omgezet.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, C, koper * ✓✓ E, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium * ✓ A, B1, B2, calcium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren