Kipschotel met zoete aardappel

Dit gerecht is uitstekend te maken met restjes gebraden kip of kalkoen. Zoete aardappelen zijn een kleurrijke aanvulling op de traditionele aardappel en ook de maïs is een heerlijke toevoeging. Door de yoghurtsaus is voor een volwaardige maaltijd alleen nog een knapperige salade en wat geroosterd brood nodig.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 300 g aardappelen, geschild
  • 500 g zoete aardappelen met oranje vruchtvlees, geschild
  • 225 g prei, in ringen gesneden
  • 2 el zonnebloemolie
  • 225 g gaar kippenvlees, zonder vel, in blokjes gesneden
  • 175 g diepvriesmaïs, ontdooid met kokend water en uitgelekt
  • 8 gedroogde tomaten op olie, uitgelekt en fijngehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout
  • Yoghurt-knoflooksaus
  • 150 g magere yoghurt
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • ½ tl paprikapoeder

Bereidingswijze

Voorbereiding: 12min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:27min 

  1. Snijd de aardappelen en zoete aardappelen in blokjes van circa 2 cm. Kook ze 2 minuten in kokend water. Voeg de prei toe en kook alles nog 1 minuut. Giet het water af.
  2. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en voeg prei en aardappelen toe. Bak alles op een matig vuur, onder af en toe roeren, 3-4 minuten zodat alles bruin begint te kleuren.
  3. Voeg kip, maïs, tomaten, paprikapoeder en zout naar smaak toe en roer dit goed door. Bak alles 3-5 minuten en druk de ingrediënten goed aan zodat een koek ontstaat. Draai de koek in gedeelten om totdat beide kanten bruin en krokant zijn.
  4. Doe yoghurt, knoflook en paprikapoeder voor de saus in een kom en roer alles door. Verdeel de aardappelkoek over 4 borden en schep er de yoghurtsaus bovenop.

Variaties en tips

• Vervang de diepvriesmaïs door 1 blik maïs, zonder toegevoegde suiker, goed uitgelekt, van circa 150 g. * • Voor een fruitige, pittige schotel hakt u 1 ui, 1 rode paprika en 1 handappel met rode schil fijn en bakt dit 2 minuten in de olie. Roer er dan 1 el van uw favoriete pikante kruiden door en 2 el sultana's of rozijnen. Voeg 500 g gekookte aardappelen en/of gekookte zoete aardappelen toe, in blokjes gesneden, en bak dit op een matig vuur tot alles bruin begint te kleuren. Roer de gare kip of kalkoen erdoor, samen met 1 el mangochutney, en verwarm alles 3-5 minuten. Druk de ingrediënten aan en draai de koek om. Serveer er tzatziki bij.

Pluspunten

• Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van bètacaroteen, een antioxidant die bescherming kan bieden tegen hartkwalen en kanker. Ze leveren ook flink wat vitamine C en kalium en bevatten meer vitamine E dan welke groente ook. * • Zowel aardappelen als zoete aardappelen bevatten zetmeelrijke koolhydraten, net als pasta, rijst, brood en graan. Deze koolhydraten moeten bij een gezond eetpatroon ongeveer de helft van het dagelijkse caloriegebruik uitmaken.

Bevat per portie

✓✓✓ A, B6, C, E * ✓✓ B1, foliumzuur, ijzer, kalium, koper * ✓ B2, niacine, calcium, selenium, zink

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties