Kipspiesjes

    Kipspiesjes

    Voeg toe aan favorieten!
    2uur55min


    Maak dit als eerste!

    Sappige blokjes kipfilet met gembersmaak en kleurige, knapperige stukjes groente worden in dit gerecht aan satéprikkers geregen en geserveerd met een smakelijke pindasaus. Er worden ook partjes limoen aan de prikkers geregen, zodat ieder zelf het warme sap over het vlees kan verdelen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
    • 2 el sojasaus
    • sap van ½ limoen
    • 1 el zonnebloemolie
    • 350 g kipfilet, in blokjes van 2 cm gesneden
    • 1 limoen, in 8 partjes gesneden
    • 8 kerstomaten, totaal circa 100 g
    • 1 gele paprika, zonder de zaden en in stukjes gesneden
    • 1 courgette, circa 150 g, in dikke plakjes gesneden
    • takjes verse koriander om te garneren
    • Pindasaus
    • 2 tl zonnebloemolie
    • 1 kleine ui, gesnipperd
    • 50 g ongezouten pinda's, fijngehakt
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 1 tl groene Thaise currypasta
    • 1 el sojasaus
    • ½ tl kristalsuiker
    • 25 g kokoscrème

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 2uur40min  ›  Klaar in:2uur55min 

    1. Meng gember, sojasaus, limoensap en olie in een kom. Voeg de blokjes kip toe en bedek ze met de marinade. Dek de kom af met huishoudfolie en zet hem minimaal 2 uur in de koelkast. Draai de blokjes kip een paar keer om.
    2. Leg 8 satéprikkers minstens een halfuur lang in koud water. Dit is om te zorgen dat de stokjes niet verbranden onder de grill.
    3. Maak ondertussen de pindasaus. Verhit de olie in een steelpannetje, fruit de ui al roerend 3 minuten. Bak de pinda's 3-5 minuten mee, of totdat zowel pinda's als ui iets gebruind zijn; roer daarbij af en toe door. Voeg knoflook, currypasta, sojasaus, suiker en 150 ml water toe. Breng dit aan de kook. Voeg de verkruimelde kokoscrème toe en roer tot deze is opgelost. Laat de saus circa 5 minuten indikken en roer af en toe. Pureer de saus in een keukenmachine, zodat een dikromige massa ontstaat. Doe de saus weer in de steelpan, en zet hem zolang even weg.
    4. Verwarm de grill op de hoogste stand. Neem de kip uit de marinade; bewaar de marinade. Rijg kip, partjes limoen en groenten aan de prikkers. Leg ze op het grillrooster en bestrijk ze met de marinade. Schuif het rek boven in de grill en gril de spiesjes 10-15 minuten – draai ze af en toe om – zodat alles een bruin korstje heeft en de kip volledig gaar is. Controleer dit door een stukje kip door te snijden; het mag van binnen beslist niet meer roze zijn.
    5. Warm de saus tijdens het grillen van het vlees op. Verdeel de spiesjes over 4 borden, garneer met takjes koriander en serveer de saus erbij.

    Pluspunten

    • Net als de meeste andere noten bevatten pinda's veel vet, hoewel dat bij pinda's vooral onverzadigd vet is. Recent onderzoek wijst uit dat een dagelijks gebruik van pinda's, pindakaas of pindaolie (arachideolie) het cholesterolgehalte kan verlagen, zodat de kans op hartkwalen kleiner wordt.

    Variaties en tips

    • Eten er jonge kinderen mee, maak dan maar half zoveel marinade en gebruik die alleen voor de volwassenen. Rijg voor de kinderen ongemarineerde kip aan prikkers en bestrijk het vlees voor het grillen met wat zonnebloemolie. * • U kunt de helft van de kip vervangen door 250 g tofu (tahoe), wat minder verzadigd vet bevat. Wilt u een geheel vegetarisch gerecht, dan kunt u alle kip door tofu vervangen. Laat de tofu goed uitlekken, snijd er blokjes van en marineer deze samen met, of net zoals de kip. * • Een andere vegetarische variatie: vervang de kip geheel of gedeeltelijk door quorn. * • Probeer eens andere groentecombinaties, zoals 1 in achten gesneden rode ui, 8 middelgrote champignons (totaal circa 100 g) en 50 g jonge peultjes. * • Met 450 g kip maakt u van dit voorgerechtje een stevig hoofdgerecht. Serveer de spiezen op een bedje geurige pandanrijst en geef er een salade bij van plakjes komkommer, aangemaakt met wat wittewijnazijn en wat druppels zoete of scherpe chilisaus.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, C, E * ✓✓ niacine * ✓ foliumzuur, ijzer, kalium, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren