Klassieke gazpacho

  • 19keer bewaard
  • 3uur40min

Deze traditionele Spaanse soep zit boordevol heerlijke, verse smaken en vitaminen, omdat alle groenten rauw worden gebruikt. De koude, verfrissende soep is de ideale, eenvoudige lunch of zomerse avondmaaltijd in combinatie met knapperig brood. U kunt gazpacho ook als licht voorgerecht serveren op een warme avond.

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 500 g smakelijke tomaten, in vieren gesneden en zonder zaden
  • ¼ komkommer, geschild en grofgesneden
  • 1 rode paprika, zonder zaden en grofgesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui, in vieren gesneden
  • 1 sneetje brood, circa 30 g, in stukjes gescheurd
  • 2 el rode-wijnazijn
  • ½ tl zout
  • 2 el olijfolie, extra vergine
  • 500 ml tomatensap
  • 1 el tomatenpuree
  • Om te serveren
  • 1 rode paprika
  • 4 lente-uitjes
  • ¼ komkommer
  • 2 sneetjes brood, tot croûtons verwerkt

Bereidingswijze

Voorbereiding: 2uur20min  ›  Bereiding: 1uur20min  ›  Klaar in:3uur40min 

  1. Meng de ingrediënten in een grote kom. Schep het mengsel in porties in een mixer en pureer het tot het smeuïg is. Giet de soep in een grote, schone kom, dek af en zet 2 uur koel weg.
  2. Bereid de groenten voor die u bij de soep zult serveren, net voor het einde van de koeltijd. Verwijder de zaden van de rode paprika en snijd die in blokjes. Snijd de lente-uitjes in schijfjes. Snijd de komkommer fijn. Doe de groenten en de croûtons in kommen.
  3. Proef de soep en breng het geheel op smaak als dat nodig is. Schep de soep daarna in kommen. Serveer de gazpacho samen met de groenten, zodat iedereen die naar wens kan toevoegen tijdens het eten van de soep.

Variaties en tips

• Vervang de kleine ui door 2 sjalotjes als u een mildere smaak wenst. * • Voeg bij heet weer net voor het serveren enkele ijsblokjes toe aan de soep, zodat de gazpacho koel blijft. Daardoor wordt de soep wel een beetje dunner. * • Maak een verfrissende groene soep met 500 g courgettes in plaats van tomaten en komkommer. Vervang het tomatensap door 450 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte. Vervang de rode paprika door een groene. Voeg 15 g basilicumblaadjes en 75 g ontpitte, groene olijven toe. Pureer en koel de soep zoals in het hoofdrecept. Serveer met een in blokjes gesneden groene paprika in plaats van een rode.

Pluspunten

• Tijdens het koken kunnen tot 70 procent van de in water oplosbare vitaminen B en C verloren gaan. In deze soep worden de groenten rauw gegeten, zodat de maximale hoeveelheid vitaminen en mineralen behouden blijft. * • Paprika's hebben van nature een wasachtige schil die ze beschermt tegen rotting en verlies van vitamine C tijdens de bewaring. Het resultaat is dat ze zelfs enkele weken na de oogst nog veel vitamine C bevatten.

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (2)

Zonnetje
14

Iets anders. Hoi Lidy, Is maar een tip... In plaats van ijsblokjes kun je ook soep als ijsblokjes invriezen. Op die manier boet de gazpacho niet aan smaak in! Groetjes, Saskia - 17 jun 2011

josefien
1

Lekkere soep! Wat een goeie tip van zonnetje, ik zal volgende keer ook wat van de soep als ijsblokjes invriezen. - 24 jun 2013

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties