Klassieke gegrilde slibtong

    Klassieke gegrilde slibtong

    8keer bewaard
    30min


    17 personen hebben dit gemaakt

    Er bestaan slechts weinig klassieke gerechten die zo eenvoudig en snel te bereiden zijn als dit. Slibtong is heerlijk en zijn uitstekende smaak komt dankzij deze bereiding goed naar voren. Nieuwe aardappelen met verse munt en jonge spinazie vullen dit elegante visgerecht uitstekend aan. Slibtong wordt meestal schoongemaakt verkocht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 kleine slibtongen, à circa 225 g, schoongemaakt en zonder vel
    • 750 g jonge nieuwe aardappelen, geschrapt
    • 1 takje verse munt
    • 40 g boter
    • fijngeraspte schil en sap van 1 grote citroen
    • peper en zout
    • 450 g jonge spinazie
    • vers geraspte nootmuskaat (desgewenst)
    • zwarte peper
    • takjes verse munt om te garneren
    • partjes citroen om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de grill voor. Leg aluminiumfolie op het rooster onder de grill en leg de vis erbovenop (afhankelijk van de grootte van de grill, moet u de tongen misschien per twee bakken).
    2. Doe de aardappelen in een steelpan, dompel ze onder in kokend water en voeg het takje munt toe. Laat ongeveer 15 minuten koken of tot de aardappelen net gaar zijn.
    3. Laat ondertussen de boter smelten in een kleine steelpan en voeg de citroenschil en het -sap toe. Breng op smaak met peper en zout. Smeer de vis in met de citroenboter en laat 5-6 minuten grillen, of tot het vlees tegen de graten gemakkelijk uit elkaar valt als u er met een mes in prikt. Draai de vis voorzichtig om, smeer hem weer in met de citroenboter en laat nog 5-6 minuten grillen.
    4. Terwijl de vis grilt, stoomt u de spinazie 2-3 minuten, of tot hij net slap is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
    5. Laat de aardappelen uitlekken en doe ze in een voorverwarmde schaal. Voeg veel zwarte peper toe, meng alles voorzichtig en garneer met takjes munt. Leg de tong op voorverwarmde borden en schep de kookvloeistoffen van de folie erbij. Voeg de partjes citroen toe en serveer de vis met de aardappelen en de spinazie.

    Variaties en tips

    • Ook andere, goedkopere vis, zoals tongschar, hondstong of kleine schollen, smaken heerlijk als u ze grilt met citroenboter. Gril ze 4-5 minuten aan elke kant. Vervang de spinazie door broccoliroosjes en stoom ze 2-3 minuten of tot ze bijna gaar zijn. * • Zachte, romige aardappelpuree, op smaak gebracht met kruiden, past uitstekend bij gegrilde tong. Schil 900 g bloemige aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze 15-20 minuten in kokend water, of tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken en plet ze dan. Voeg 100 ml hete halfvolle melk en 15 g boter toe. Breng op smaak en voeg 3 eetlepels fijngehakte verse kruiden toe, bijvoorbeeld een combinatie van peterselie, bieslook en lavas.

    Pluspunten

    • Tong is een goede bron van vitamine B12, dat belangrijk is voor de productie van DNA en RNA, het genetische materiaal van cellen. * • Nieuwe aardappelen, in de schil gekookt, bevatten een derde meer voedingsvezels dan geschilde aardappelen en de voedingsstoffen die net onder de schil zitten blijven bewaard.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B1, B6, C, foliumzuur, ijzer, kalium, niacine, selenium * ✓✓ calcium * ✓ B2, E, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren