Konijnstoofpot met kikkererwten

    Konijnstoofpot met kikkererwten

    6keer bewaard
    1uur50min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Spanje, waar kikkererwten heel populair zijn en vaak worden gestoofd in combinatie met vlees en andere groenten om een heerlijk eenpansgerecht te krijgen. Serveer het met hompen zuurdesembrood, zodat u elke druppel van de heerlijke saus kunt opvangen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 350 g konijn, zonder botten, in grote stukken gesneden
    • 2 uien, grofgesneden
    • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 grote, rode paprika, zonder zaden en grofgesneden
    • 1 el paprikapoeder
    • ½ tl mild chilipoeder
    • ½ tl gemalen komijn
    • een flinke snuf gemalen kaneel
    • 2 laurierblaadjes
    • 250 ml droge witte wijn
    • 250 ml kippenbouillon
    • 1 blik tomaten, circa 225 g, fijngesneden
    • 2 el tomatenpuree
    • 3 el fijngehakte verse peterselie
    • 2 plukken saffraandraden
    • 4 el heet water
    • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld
    • 225 g nieuwe aardappelen, geschrapt en gehalveerd
    • 2 takjes verse oregano of majoraan, de blaadjes grofgesneden
    • fijngeraspte schil en sap van 1 kleine sinaasappel, bij voorkeur een bloedsinaasappel
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Verhit de olie in een vuurvaste schaal, voeg de stukken konijn toe en sauteer ze tot ze aan alle kanten bruin zijn. Voeg de uien, de knoflook en de rode paprika toe en bak ze 5 minuten of tot de uien zacht zijn. Roer regelmatig. Voeg het paprikapoeder, het chilipoeder, de komijn, de kaneel en de laurierblaadjes toe, roer goed en bak ze 1 minuut.
    2. Voeg de wijn, de bouillon, de tomaten en hun sap, de tomatenpuree en de helft van de peterselie toe. Dek de schaal af en breng aan de kook. Temper dan het vuur en laat circa 40 minuten sudderen, of tot het vlees heel mals is. Verkruimel ondertussen de saffraandraden in een kleine kom en voeg het hete water toe. Roer en laat 15-20 minuten weken.
    3. Voeg de kikkererwten en de aardappelen toe, samen met de saffraan en het water waarin deze heeft geweekt, de oregano of de majoraan, en de sinaasappelschil en het -sap. Roer goed en laat 25-30 minuten sudderen of tot de saus dikker is geworden. Proef en breng indien nodig op smaak. Verwijder de laurierblaadjes als u dat wilt. Serveer warm, bestrooid met de rest van de peterselie.

    Een variatie

    • Vervang het konijnenvlees door magere varkensfilet (varkenshaas) of lamsfilet, zonder vet en in stukken gesneden.

    Pluspunten

    • Kikkererwten zijn in veel werelddelen een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast leveren ze veel voedingsvezels. Verrassend genoeg bevatten de kikkererwten in dit recept meer ijzer dan het vlees (1,5 mg in vergelijking met 0,9 mg). De opname van het ijzer wordt bevorderd door de hoeveelheid vitamine C die wordt geleverd door de groenten, vooral de rode paprika. * • Konijn is een uitstekende vetarme bron van eiwitten. U kunt het in veel recepten vervangen door kipfilet, omdat dat vlees er hetzelfde uitziet en gelijkaardig smaakt. Konijn bevat echter tweemaal zoveel ijzer als kipfilet.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacine * ✓✓ B2, foliumzuur, ijzer, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren