Kool en taugé met sesamzaden

    Kool en taugé met sesamzaden

    4keer bewaard
    16min


    Maak dit als eerste!

    Met een beetje inspiratie en dankzij de verkrijgbaarheid van internationale ingrediënten kunnen zelfs de meest eenvoudige groenten worden omgetoverd tot smakelijke bijgerechten. Dit gerecht is lekker knapperig en smaakt verrukkelijk. Serveer het bij een oosters menu of bij gegrilde vis, gevogelte of vlees.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 30 g sesamzaden
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 kleine savooienkool, circa 300 g, fijngesneden
    • ½ paksoi, fijngesneden
    • 175 g taugé
    • 4 el oestersaus
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 6min  ›  Klaar in:16min 

    1. Verhit een kleine steelpan en rooster daarin de sesamzaden. Schud regelmatig met de pan tot de zaden net bruin worden. Doe ze in een kommetje en zet opzij.
    2. Verhit de olie in een wok of een grote braadpan. Voeg de ui en de knoflook toe, en bak 2-3 minuten of tot ze zacht worden. Voeg de kool en de paksoi toe en bak op een hoog vuur gedurende 2-3 minuten of tot de groenten juist zacht beginnen te worden. Voeg de taugé toe en bak het geheel nog enkele seconden.
    3. Maak in het midden van de pan ruimte vrij. Giet daarin de oestersaus en 2 eetlepels water en verwarm dit. Vermeng dan de groenten met de saus. Proef en voeg peper en indien nodig zout toe (afhankelijk van hoe zout de oestersaus is). Bestrooi met de sesamzaden en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Gebruik 250 g rodekool, fijngesneden, in plaats van savooienkool, en voeg 3 gekookte rode bieten toe, fijngesneden, samen met de taugé. Rodekool moet 2 minuten extra bakken, dus voeg deze voor de paksoi toe. Vervang de oestersaus door 1 el heldere honing en 2 el sojasaus. * • Fijngesneden spruitjes worden knapperig en smakelijk als u ze in de wok bakt. Gebruik ze in de plaats van savooiekool. Snijd ze in schijfjes en schud die los, zodat er sliertjes ontstaan. U kunt ook fijngesneden jonge kool gebruiken. Bestrooi met geroosterde amandelschilfers in plaats van sesamzaad.

    Pluspunten

    • Sesamzaad geeft het gerecht niet alleen meer smaak, het levert ook calcium. Het is dus een goed voedingsmiddel voor iedereen die geen zuivelproducten wil of mag eten, aangezien dat in het westen de belangrijkste bronnen van calcium zijn. Voldoende calcium in combinatie met beweging is vooral voor jonge meisjes belangrijk om op latere leeftijd osteoporose te voorkomen. * • Taugé is, net zoals andere spruitgroenten, rijk aan B-vitaminen en vitamine C. Het levert ook ijzer en kalium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, foliumzuur * ✓✓ B12 * ✓ B1, calcium, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren