Koolpakketjes met varkensgehakt

    Koolpakketjes met varkensgehakt

    Voeg toe aan favorieten!
    25min


    Maak dit als eerste!

    Knapperige waterkastanjes gecombineerd met varkensgehakt, sojasaus, verse gember en vijfkruidenpoeder vormen een oosterse vulling voor verse savooienkoolbladeren. Serveer er gestoomde witte rijst bij en een eenvoudige salade van rode paprika, witlof en uien. Zo hebt u in een wip een heerlijke familiemaaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g mager varkensgehakt
    • 1 blik waterkastanjes, circa 225 g, uitgelekt en fijngesneden
    • 2 tl vijfkruidenpoeder
    • 1 el fijngeraspte verse gember
    • 2 lente-uitjes, fijngesneden
    • 2 el donkere sojasaus
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 1 ei, losgeklopt
    • 8 grote bladeren savooienkool
    • 450 ml hete kippenbouillon
    • 2 tl maïzena
    • 1 tl zoete chilisaus, of naar wens
    • fijne reepjes lente-uitjes om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:25min 

    1. Doe het varkensgehakt in een kom en voeg de waterkastanjes, het vijfkruidenpoeder, de gember, de lente-uitjes, de sojasaus, de knoflook en het ei toe. Kneed met uw handen of prak met een vork tot de ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd en verdeel het mengsel in 8 gelijke porties.
    2. Snijd de nerf van elk savooienkoolblad weg met een scherp mes. Leg een portie van het varkensmengsel in het midden van elk blad en vouw het zorgvuldig rond de vulling, zodat het pakje mooi gesloten is.
    3. Giet de bouillon in het onderste deel van een grote stoompan. Schik de koolpakketjes met de naden naar beneden in het bovenste deel van de stoompan. Dek de stoompan goed af en laat de pakjes 15 minuten stomen of tot de kool zacht is en de pakketjes stevig aanvoelen als u erop drukt. Haal vervolgens het bovenste deel van de stoompan en houd de koolpakketjes warm.
    4. Meng de maïzena met 2 eetlepels water en voeg het verkregen mengsel toe aan de bouillon in de stoompan. Breng aan de kook en laat al roerend koken tot de vloeistof een beetje dikker wordt. Voeg dan de chilisaus toe.
    5. Serveer de koolpakketjes met de saus eroverheen geschonken en bestrooid met fijngesneden lente-uitjes.

    Variaties en tips

    • Vervang de sojasaus door 2 eetlepels hoisinsaus. * • Voor Chinese varkensballetjes met groene groenten en oestersaus rolt u van het varkensmengsel 16 balletjes. Leg ze in de stoomkoker boven de bouillon en stoom ze 12 minuten. Verhit ondertussen 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok en roerbak 1 fijngesneden bosje lente-uitjes met 200 g kleine broccoliroosjes en 200 g peultjes gedurende 4 minuten. Voeg 4 eetlepels water en 200 g paksoi toe en roerbak nog 3 minuten of tot alle groenten zacht zijn. Voeg 4 eetlepels oestersaus toe, of naar wens. Serveer de groenten met de vleesballetjes erbovenop.

    Pluspunten

    • Mager varkensgehakt bevat minder vetten dan rundergehakt of lamsgehakt en is slechts een beetje vetter dan kipfilet. * • Waterkastanjes leveren maar kleine hoeveelheden kalium, ijzer en voedingsvezels, maar het grote voordeel is dat ze geen vetten en slechts enkele calorieën bevatten. * • Kolen, zoals bijvoorbeeld broccoli en bloemkool, bevatten flavonoïden die kankerverwekkende cellen kunnen verdringen. Ze bevatten ook de kankerbestrijdende antioxidanten vitamine C en E.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, C, niacine * ✓✓ foliumzuur, selenium, zink * ✓ A, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren