Koude prei-avocadosoep

    Koude prei-avocadosoep

    5keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Koriander en limoensap accentueren de verfijnde avocadosmaak in deze verfrissende soep. Het is een eenvoudige maar heerlijke soep, ideaal als een zomers voorgerecht of als lichte lunch. Voeg de avocado niet te snel toe. Ten eerste zou de avocado daardoor een beetje verkleuren, ten tweede zal de smaak verflauwen en de frisheid verdwijnen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 450 g prei, overlangs gehalveerd en in dunne schijfjes gesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 750 ml groente- of kippenbouillon, gekoeld gekocht of gemaakt met een bouillonblokje of bouillonpoeder
    • 1 grote, rijpe avocado
    • 125 g magere yoghurt
    • 1 el limoensap
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • 8-12 ijsblokjes (desgewenst)
    • schijfjes limoen
    • takjes verse koriander

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verhit de olie in een braadpan, voeg de prei en de knoflook toe en laat 10 minuten bakken tot de prei een beetje zacht is maar nog niet verkleurd. Roer er regelmatig door. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Dek de pan af, temper het vuur en laat 10 minuten sudderen of tot de prei gaar is.
    2. Haal de pan van het vuur en laat de soep een beetje afkoelen. Pureer de soep dan in een mixer of een keukenmachine of mix ze in de pan met behulp van een staafmixer. Giet de soep in een grote kom en laat die helemaal afkoelen. Zet de soep dan voldoende lang koel weg.
    3. Maak de avocado net voor het serveren klaar. Halveer de avocado en gooi de pit weg. Schep het vruchtvlees uit de schil en druk het door een fijne roestvrijstalen of nylon zeef. U kunt de avocado ook in een mixer of keukenmachine pureren tot deze smeuïg is. Voeg eventueel een beetje van de afkoelde soep toe aan de puree, zodat deze zeker voldoende smeuïg is.
    4. Voeg de avocadopuree toe aan de soep, samen met de yoghurt, het limoensap en de koriander. Breng op smaak en schep de soep dan in 4 kommen. Leg in elke kom 2-3 ijsblokjes als u dat wenst en voeg enkele schijfjes limoen en takjes koriander toe. Serveer direct.

    Pluspunten

    • Een halve avocado levert een vierde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 en nuttige hoeveelheden vitamine E en kalium. Avocado's bevatten ook stoffen die goed zijn voor de huid. * • Prei levert nuttige hoeveelheden foliumzuur, dat belangrijk is voor een goede vorming van bloedcellen en de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij een ongeboren baby.

    Variaties en tips

    • Deze soep smaakt ook warm heerlijk. Pureer de hete soep met de avocado en voeg crème fraîche toe in plaats van de yoghurt. * • Voor een soep met Mexicaanse smaken bakt u 1-2 verse groene chilipepers, zonder zaden en fijngesneden, met de prei. * • Voor een eenvoudige avocadosoep die niet hoeft te koken, mengt u 2 avocado's met 450 ml groentebouillon. Voeg de yoghurt en het limoensap toe en breng op smaak. * • Voor een vichyssoise, de klassieke koude prei-aardappelsoep, gebruikt u 1 liter bouillon en bakt u 2 geschilde en in schijfjes gesneden aardappelen met de prei. Laat de avocado, het limoensap en de koriander weg en serveer de soep bestrooid met fijngehakt vers bieslook.

    Bevat per portie

    ✓✓ B6, C, E, kalium * ✓ A, B1, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren