Krentenbroodjes

    Krentenbroodjes

    12keer bewaard
    5uur20min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Deze lichtgekruide krentenbroodjes zitten boordevol voedzaam gedroogd fruit. Ze zijn eenvoudig te maken en vooral lekker als u ze eventjes roostert en besmeert met een beetje boter of jam. Ideaal voor bij de koffie.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 225 g witte bloem
    • 225 g volkorenbloem
    • 1 tl zout
    • 50 g boter, in kleine stukjes gesneden
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 30 g basterdsuiker
    • 85 g sultanarozijnen
    • 85 g krenten
    • ½ tl gemalen kaneel
    • 300 ml lauwe, halfvolle melk, of zoveel als nodig is, plus extra om te bestrijken

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5uur5min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:5uur20min 

    1. Zeef de witte en de volkorenbloem en het zout boven een kom. Voeg eventuele zemelen uit de zeef toe. Wrijf de boter erdoor. Voeg de gist, de suiker, de sultanarozijnen, de krenten en de kaneel toe. Maak in het midden een kuiltje en giet de melk erin. Meng en voeg indien nodig meer melk toe om een zacht deeg te krijgen.
    2. Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad en kneed het ongeveer 10 minuten tot het zacht en elastisch is. Leg het in een licht ingevette kom, dek af met een theedoek en laat 1-2 uur rijzen op een warme plek, of tot het is verdubbeld in volume.
    3. Leg het deeg opnieuw op het lichtbebloemd werkblad en druk met uw knokkels de lucht eruit. Kneed nog 2-3 minuten en verdeel het deeg dan in 10 gelijke porties. Vorm van elke portie een rond broodje.
    4. Leg de broodjes op 2 ingevette bakplaten en dek ze af met een theedoek. Laat 30-60 minuten rijzen op een warme plek, of tot ze een beetje zijn opgezwollen.
    5. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 220 °C. Verwijder de theedoek en bestrijk de broodjes met melk. Bak ze 10-15 minuten of tot ze bruin zijn. Leg ze op een rooster om af te koelen. Serveer ze warm, of doorgesneden en geroosterd. Deze broodjes zijn het lekkerste op de dag van bereiding, maar u kunt ze ook nog 1-2 dagen bewaren.

    Pluspunten

    • Gedroogd fruit bevat weinig vet en veel voedingsvezels. Krenten leveren bovendien magnesium, sultanarozijnen kalium en ijzer. * • Door volkorenbloem te combineren met witte bloem neemt de hoeveelheid voedingsvezels toe en worden er voedingsstoffen toegevoegd, zoals B-vitaminen en tal van mineralen.

    Variaties en tips

    • In plaats van kleine broodjes te maken, kunt u van het deeg ook een grote cirkel maken en deze op een ingevette bakplaat leggen. Laat 30-60 minuten rijzen en bak het brood dan circa 25 minuten. * • Gebruik ander gedroogd fruit, zoals gewone rozijnen, gedroogde appels of dadels, in plaats van de sultanarozijnen en de krenten. * • Vervang de kaneel door vers gemalen nootmuskaat of koekkruiden.

    Bevat per stuk

    ✓✓ B1, selenium * ✓ B6, niacine, calcium, ijzer, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren