Kruidig lamsvlees met tarwe

    Kruidig lamsvlees met tarwe

    Voeg toe aan favorieten!
    50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Voorgekookte tarwekorrels zijn al een tijdje heel populair in Frankrijk en langzaamaan ook in andere landen. In dit gerecht uit het Midden-Oosten worden ze gekookt met kruiden, gedroogd fruit en mals lamsvlees.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 lamskarbonades, circa 400 g in totaal, zonder vet
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 tl fijngesneden verse gember
    • 2 tl komijnzaden
    • 225 g voorgekookte tarwekorrels
    • 600 ml kippen- of groentebouillon
    • sap van 1 sinaasappel
    • 1 tl vloeibare honing
    • zaden van 6 kardemompeulen
    • 1 kaneelstokje
    • 250 g gedroogde pruimen
    • 50 g gedroogde abrikozen, in plakjes gesneden
    • 2 el fijngehakte verse munt
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • 1 sinaasappel, in partjes verdeeld en de partjes gehalveerd
    • 30 g ongezouten pistachenoten, fijngehakt
    • takjes verse munt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verhit een grote diepe braadpan met antiaanbaklaag. Voeg het lamsvlees toe en laat aan elke kant 2 minuten op een middelhoog vuur bakken, of tot het mooi bruin is. Leg het vlees op een bord.
    2. Voeg de ui toe aan de sappen in de pan (u zou geen olie moeten toevoegen) en laat 5 minuten zachtjes bakken, of tot alles zacht is. Voeg de gember en de komijnzaden toe en laat 1 minuut zachtjes bakken.
    3. Voeg de tarwekorrels en dan de bouillon, het sinaasappelsap, de honing, de kardemomzaden en het kaneelstokje toe. Breng aan de kook. Temper het vuur en doe het lamsvlees terug in de pan, samen met de pruimen, de abrikozen, de munt en peper en zout naar wens. Dek af en laat 15-20 minuten zachtjes sudderen of tot de tarwe gaar is en alle vloeistof is geabsorbeerd.
    4. Voeg de partjes sinaasappel toe en strooi er de fijngehakte pistachenoten over. Garneer het gerecht met de takjes munt en serveer.

    Variaties en tips

    • Als u voorgekookte tarwe kunt kopen die op smaak is gebracht, bijvoorbeeld met zongedroogde tomaten, past dat goed in dit gerecht. * • Voor lamspilav met dadels snijdt u 225 g mager lamsvlees zonder botten (poot, schouder of nek) in blokjes. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote braadpan, voeg het lamsvlees toe en laat bruinen. Voeg 1 fijngehakte ui en 2 theelepels fijngesneden, verse gember toe en laat circa 5 minuten bakken, of tot alles zacht is. Voeg 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g, met sap, 450 ml lams- of kippenbouillon, 1 theelepel gemalen komijn en 1 theelepel gemalen koriander toe en breng op smaak. Breng aan de kook, dek af en laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg 225 g basmatirijst, nog 300 ml hete bouillon en 225 g dadels, zonder pitten, toe. Dek af en laat 10-15 minuten koken, of tot de rijst gaar is. Bestrooi met een handvol fijngehakte verse koriander en serveer.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓✓ B1, C, niacine, ijzer, kalium * ✓ B2, B6, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren