Kruidige auberginelasagne

    Kruidige auberginelasagne

    14keer bewaard
    1uur55min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Met aubergines maakt u een heerlijke lasagne. In de traditionele recepten moet u de aubergine in veel olie bakken, maar in dit recept laat u hem pruttelen met de andere ingrediënten, zodat een rijke, kruidige saus ontstaat.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el venkelzaden (desgewenst)
    • 1 laurierblaadje
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 1 stengel bleekselderij, in blokjes gesneden
    • 1 worteltje, in blokjes gesneden
    • 100 g champignons, grofgesneden
    • 3 el vers gehakte majoraan of 1 el gedroogde oregano
    • 6 verse salieblaadjes, gescheurd, of 1 el gedroogde salie
    • 2 grote aubergines, in blokjes van 1 cm gesneden
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 2 blikken fijngesneden tomaten, circa 400 g elk
    • 12 velletjes verse lasagne, circa 250 g in totaal
    • 450 g cottage cheese
    • 2 el bloem
    • 1 ei
    • 100 ml halfvolle melk
    • een beetje vers geraspte nootmuskaat
    • 2 el vers geraspte Parmezaanse kaas
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur10min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de venkelzaden, als u die gebruikt, en het laurierblaadje toe en laat enkele seconden bakken. Druk met de achterkant van een lepel op het laurierblaadje, zodat het aroma en de smaak goed vrijkomen.
    2. Voeg vervolgens de ui, de knoflook, de bleekselderij, het worteltje, de champignons, de majoraan of de oregano en de salie toe. Laat het geheel circa 10 minuten bakken, terwijl u regelmatig roert, of tot de groenten een beetje zacht maar niet bruin zijn.
    3. Voeg de aubergines en de citroenschil toe en meng ze met de rest van de groenten, zodat ze de olie en de bakvloeistoffen opnemen. Laat nog 5 minuten bakken, terwijl u vaak roert.
    4. Voeg de tomaten samen met hun sap toe en breng op smaak. Breng het auberginemengsel aan de kook, temper het vuur en laat het mengsel 15 minuten sudderen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
    5. Terwijl de saus suddert, kookt u de lasagne 3-5 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volgt u de instructies op de verpakking. Laat goed uitlekken en leg de velletjes in één laag op een schone theedoek om te drogen.
    6. Pureer de cottage cheese met de bloem en het ei in een keukenmachine of met een mixer tot een smeuïg mengsel ontstaat. U kunt de kaas ook door een fijne zeef drukken en dan de bloem en het ei toevoegen. Voeg de melk toe en meng goed. Breng op smaak met de nootmuskaat en peper en zout.
    7. Giet de helft van het auberginemengsel in een grote vuurvaste schotel. Verwijder het laurierblaadje. Bedek met de helft van de lasagnevelletjes en schep dan de rest van het auberginemengsel boven op de lasagne. Werk af met de rest van de lasagne en zorg ervoor dat de velletjes elkaar mooi overlappen.
    8. Bedek de lasagne helemaal met het kaasmengsel. Bestrooi het gerecht ten slotte gelijkmatig met Parmezaanse kaas. Bak de lasagne circa 45 minuten in de oven, of tot de bovenlaag stevig en goudbruin is geworden.
    9. Laat de lasagne 10 minuten rusten voor u hem serveert. Zo kunnen pasta en saus wat afkoelen en opstijven.

    Variaties en tips

    • Voor runderlasagne met slechts een beetje vlees, vervangt u een van de aubergines door 225 g mager rundergehakt. Laat de venkelzaden weg en bruin het vlees voor u het laurierblaadje, de ui en de andere ingrediënten toevoegt zoals in het hoofdrecept. * • Ratatouille (gesmoorde paprika's, aubergines, courgettes en tomaten) is een heerlijke lasagnevulling. Gebruik uw favoriete recept en voeg een bovenlaag van cottage cheese toe in plaats van de traditionele bechamelsaus.

    Pluspunten

    • Aubergines zijn nuttige groenten om een vullende maaltijd te maken met slechts weinig calorieën. Ze bevatten slechts 15 kcal per 100 g. * • Gepureerde cottage cheese is een uitstekende basis voor een heerlijke, vetarme bovenlaag.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper * ✓✓ A, B12, C, niacine, calcium, kalium, selenium * ✓ B1, B2, B6, E, foliumzuur

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    - Gewaardeerd op - 04 mrt 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren