Kruidige bladgroentesoep

    Kruidige bladgroentesoep

    5keer bewaard
    55min


    Maak dit als eerste!

    Deze soep smaakt niet alleen heerlijk, u voelt als het ware het gezonde effect van de groene bladgroenten terwijl u de soep eet. Het is een hartige, maar niet te zware soep, en ideaal als zomer- of herfstgerecht. U kunt er verschillende soorten groenten in verwerken, maar vergeet dan niet de kooktijden aan te passen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 stengel prei, het witte deel alleen, in dunne ringetjes gesneden
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • ½ worteltje, in dunne plakjes gesneden
    • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
    • ½ tl venkelzaden
    • 2 el fijngehakte verse peterselie
    • 2 sneetjes parmaham, circa 50 g in totaal, zonder vet, in dunne reepjes of fijngesneden
    • 150 g snijbiet, spinazie of jonge kool, of een mix daarvan, fijngesneden
    • 3 kleine rijpe tomaten of hele tomaten uit blik, in blokjes gesneden
    • 1,5 l kippen- of groentebouillon
    • snufje geplette gedroogde rode chilipepers (desgewenst)
    • 250 g kleine pastavormpjes, zoals conchigliette (schelpjes) of ditalini (buisjes)
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 50 g vers basilicum, zonder steeltjes, in dunne reepjes gescheurd of gesneden
    • 4 el vers geraspte Parmezaanse kaas
    • 4 el fijngesneden jonge rucola (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de prei en de ui toe en bak ze 5 minuten of tot ze zacht worden. Voeg het worteltje, de knoflook, de venkelzaden, de peterselie en de parmaham toe. Laat nog circa 5 minuten bakken, terwijl u af en toe roert.
    2. Voeg de fijngesneden groene groenten en de tomaten toe en dek de pan af. Laat circa 2 minuten bakken, of tot de groene groenten zacht worden en voeg dan de bouillon toe. Voeg de geplette gedroogde chilipepers toe als u ze gebruikt. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en laat circa 5 minuten koken op een middelhoog vuur, of tot de groene groenten gaar zijn.
    3. Kook ondertussen de pasta 10-12 minuten in kokend water hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking. Laat goed uitlekken.
    4. Verdeel de pasta over vier kommen. Schep de soep erop en bestrooi met het basilicum, de geraspte Parmezaanse kaas en de rucola, als u die gebruikt. Serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Andere groene groenten die goed in deze soep passen zijn paksoi, choy sum, boerenkool en waterkers. Grovere bladeren, zoals boerenkool, moeten wel even langer koken dan dunne blaadjes zoals waterkers. * • Voor een vegetarische soep met een oosters tintje laat u de parmaham weg en gebruikt u groentebouillon. Roer door 150 g magere yoghurt tot hij glad is en voeg hem dan toe aan de soep, terwijl die van het vuur is. Voeg 3 eetlepels fijngehakte verse koriander toe en het sap van ½ citroen (of naar wens). Bestrooi naar wens met paprika- en cayennepoeder. * • Voor een Chinese versie laat u de venkelzaden, de peterselie, de parmaham, het basilicum en de Parmezaanse kaas weg en kruidt u de soep met 1-2 eetlepels geschilde en fijngesneden verse gember en sojasaus naar wens. Voeg 100 g tofu toe, in kleine blokjes gesneden.

    Pluspunten

    • Donkergroene bladgroenten, zoals snijbiet, spinazie en jonge kool, leveren grote hoeveelheden van de antioxidanten vitamine C en bètacaroteen, en ook de B-vitaminen niacine, foliumzuur en B6.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, E, niacine * ✓✓ C, foliumzuur, calcium, ijzer * ✓ koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren