Kruidige eend uit de wok

    Kruidige eend uit de wok

    1keer bewaard
    25min


    Maak dit als eerste!

    In de wok gaan reepjes eend, uien, waterkastanjes, paksoi, taugé en – voor een vleugje zoet – verse peer. Bij roerbakken gebruikt u maar heel weinig olie, en door de vele groenten is er niet veel vlees nodig. Geef er eiermie bij of gekookte of gestoomde rijst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g eendenborstfilet
    • 2 tl vijfkruidenpoeder
    • 2 el zonnebloemolie
    • 100 g kleine uien, in plakjes gesneden
    • 4 kleine stengels bleekselderij, in plakjes gesneden, plus wat van het blad als garnering
    • 1 grote stevige handpeer, geschild, van klokhuis ontdaan en in blokjes gesneden
    • 1 blik waterkastanjes, circa 225 g, uitgelekt en in plakjes gesneden
    • 1 el honing
    • 3 el rijstazijn of sherryazijn
    • 1 el lichte sojasaus
    • 200 g paksoi, fijngesneden
    • 150 g taugé

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min 

    1. Snijd het vlees diagonaal in dunne reepjes. Strooi er het vijfkruidenpoeder over en wrijf dit een beetje in. Zet het vlees even apart terwijl u de groenten klaarmaakt.
    2. Verhit een wok of koekenpan met dikke bodem, voeg dan de olie toe en beweeg de pan wat om de olie goed te verdelen. Roerbak de eendenreepjes 2 minuten lang. Voeg dan ui en selderij toe en roerbak alles in circa 3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg peer en waterkastanjes toe en roerbak nog heel even.
    3. Voeg honing, rijstazijn en sojasaus toe. Blijf roeren, zet het vuur laag als het vocht kookt en laat het dan nog 2 minuten sudderen.
    4. Zet het vuur weer hoog. Voeg paksoi en taugé toe en roerbak dit circa 1 minuut, of totdat de paksoi is geslonken en de taugé goed warm is. Deze beide groenten moeten beslist knapperig blijven.
    5. Doe alles in een verwarmde schaal en serveer het gerecht meteen, gegarneerd met selderijblad.

    Variaties en tips

    • Vervang voor een minder pittige saus de rijstazijn of sherryazijn door rode wijn, appelsap of sinaasappelsap. * • Gebruik, als u er de hand op kunt leggen, een Aziatische peer (nashipeer) in plaats van een gewone peer. Of vervang de peer door 3-4 rijpe, stevige, in plakjes gesneden pruimen. * • Gebruik voor geroerbakte eend met citrussmaak steranijspoeder in plaats van vijfkruidenpoeder en 175 g in schijfjes gesneden, ontpitte kumquats in plaats van de peer. Vervang de paksoi door ½ krop geraspte Chinese kool. Gebruik sinaasappelsap of rode wijn in plaats van rijstazijn. * • Vervang de eendenborstfilet door kip- of kalkoenfilet.

    Pluspunten

    • Omdat eendenborstfilet geen vet of vel bevat, is het vetgehalte laag: slechts een fractie hoger dan dat van kipfilet. * • Donkergroene bladgroenten, zoals paksoi, leveren flink wat vitamine C, vitamine B6, foliumzuur en niacine. * • Taugé is een goede bron van vitamine C en bevat ook B-vitaminen. * • Waterkastanjes leveren wat kalium, ijzer en voedingsvezels, maar het grootste voordeel is dat ze geen vet en maar weinig calorieën bevatten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ B6, C, E, foliumzuur, ijzer, koper * ✓ B1, B2, niacine, calcium, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren