Kruidige erwtensoep met ham

    Kruidige erwtensoep met ham

    3keer bewaard
    1uur15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Een vleugje room maakt deze verse groene soep heerlijk zacht. Dankzij de grote hoeveelheid erwten zit de soep boordevol vitaminen en voedingsvezels, terwijl een matige hoeveelheid magere gekookte ham eiwitten en meer smaak toevoegt. Serveer met knapperig brood als een stevig voorgerecht of met een broodje als lunch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 klein worteltje, in dobbelsteentjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook, in schijfjes gesneden
    • 1 prei, fijngesneden
    • 1 stengel bleekselderij, in blokjes gesneden
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
    • 100 g magere, gekookte of gebakken ham, in dobbelsteentjes gesneden
    • 500 g gedopte verse of bevroren erwten
    • ½ tl gedroogde Provençaalse kruiden, of naar wens
    • 1 l groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte, lichte, of een mengsel van gelijke hoeveelheden bouillon en water
    • 3 grote blaadjes sla, gescheurd
    • 2 el slagroom
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verhit de olie in een braadpan. Voeg de ui, het worteltje, de knoflook, prei, bleekselderij, peterselie, aardappel en ham toe. Roer goed, dek de pan af, temper het vuur en laat de groenten circa 30 minuten zweten of tot ze zacht zijn. Roer af en toe door de groenten, zodat ze gelijkmatig garen.
    2. Voeg de erwten, de Provençaalse kruiden en de bouillon of het mengsel van bouillon en water toe. Breng aan de kook, temper het vuur tot middelhoog en laat de soep koken tot de erwten gaar zijn. Dat duurt 10 minuten voor verse erwten en 5 minuten voor erwten uit de diepvries. Voeg de sla toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
    3. Pureer de helft tot tweederde van de soep met een mixer. U kunt de soep daarvoor in een aparte pan doen of met een staafmixer gedeeltelijk mixen. Voeg alle soep weer bij elkaar en verhit deze langzaam indien nodig. Breng op smaak. Schep de soep in voorverwarmde kommen. Voeg een vleugje room toe aan elke portie en serveer meteen.

    Pluspunten

    • Knoflook wordt al sinds lang gebruikt om tal van kwalen, variërend van voetschimmels tot verkoudheden en griep, te genezen. Ondertussen is die heilzame werking wetenschappelijk bewezen. Allicine bijvoorbeeld, de stof die knoflook zijn typische smaak en geur geeft, is een krachtig antibioticum en heeft antivirale en antischimmeleigenschappen. * • Erwten zijn een goede bron van vitamine B1, B6 en niacine, en ze leveren veel foliumzuur en vitamine C. Als goede bron van oplosbare voedingsvezels zijn ze uitstekend voor iedereen met een hoog cholesterolgehalte.

    Variaties en tips

    • Voor een meer gevulde soep voegt u een grote schep vers gekookte rijst of vermicelli of romige aardappelpuree toe aan elke portie. * • Maak spliterwtensoep met 150 g gedroogde spliterwten (gele of groene) in plaats van verse of diepvrieserwten. Voeg 125 g geschilde, in blokjes gesneden knolselderie, ¼ theelepel gemalen komijn en een beetje chilisaus, zoals tabasco, toe aan de groenten en de ham in stap 1. Verhoog de hoeveelheid bouillon tot 1,5 liter en laat 1-1½ uur sudderen, of tot de erwten zacht zijn. Laat de sla en de slagroom weg. Pureer de soep tot ze smeuïg is. Voeg peper en zout naar wens toe en verhit de soep opnieuw.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, B1, B6, C, foliumzuur * ✓ ✓ ijzer, kalium, zink * ✓ niacine, calcium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren