Kruidige geroosterde wortelgroenten

    Kruidige geroosterde wortelgroenten

    102keer bewaard
    55min


    144 personen hebben dit gemaakt

    De instructies in dit recept kunt u gebruiken bij het roosteren van groenten afzonderlijk, zoals aardappelen of pastinaken, maar ook voor een heerlijke wortelgroentemix. Serveer een rijkelijke hoeveelheid bij geroosterd gevogelte of vlees, of serveer de mix bij vegetarische hoofdgerechten en gebakken vis.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kg wortelgroente, zoals aardappelen, bataten, worteltjes, pastinaken, koolrapen en koolrabi
    • 225 g sjalotjes of zilveruitjes
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 tl grof zeezout
    • 1 tl gekneusde zwarte peperkorrels
    • enkele takjes verse tijm
    • enkele takjes verse rozemarijn
    • takjes verse tijm of rozemarijn om te garneren (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schrap of schil de groenten, afhankelijk van de soort. Snijd grote aardappelen in tweeën of in vieren. Snijd grote worteltjes of pastinaken overlangs door en dan nog eens dwars door. Snijd de koolraap en de koolrabi in grote stukken (ongeveer zoals de aardappelen). Laat de sjalotjes of zilveruitjes heel.
    2. Doe de groenten in een steelpan en giet er kokend water over. Breng opnieuw aan de kook, temper dan het vuur en laat 5-7 minuten sudderen, of tot de groenten bijna gaar zijn, maar nog niet helemaal zacht.
    3. Laat de groenten uitlekken en doe ze in een braadschotel. Bestrijk de groenten met de olie en strooi er het zout en de peperkorrels over. Voeg de takjes kruiden toe en zet in de oven.
    4. Rooster de groenten 30-35 minuten of tot ze goudbruin, krokant en van binnen zacht geworden zijn. Keer ze na ongeveer een kwartier. Serveer heet, desgewenst gegarneerd met de takjes tijm of rozemarijn.

    Variaties en tips

    • U kunt de groenten tegelijkertijd met een stuk vlees of gevogelte roosteren. Zet 45 minuten in een oven van 200 °C of langer bij een lagere temperatuur, indien nodig. * • Ook een combinatie van nieuwe aardappelen, jonge worteltjes, rode biet en jonge meiknol smaakt heerlijk. Of kies voor een combinatie van pompoen en asperges. Bestrooi ze met kruiden en sprenkel er een beetje balsamicoazijn of citroensap over. * • Ook geroosterde eikelkalebas smaakt heerlijk in dit recept.

    Pluspunten

    • Door verschillende wortelgroenten te combineren in plaats van alleen aardappelen krijgt u een mix van smaken en voedingstoffen. Dit recept bevat vitamine C uit de aardappelen, bètacaroteen uit de worteltjes en kankerbestrijdende bioactieve stoffen uit de koolraap die tot de Brassica-familie behoort. * • Al deze groenten zorgen voor een heerlijke smaak en vullen goed, zodat er maar een kleine portie vlees bij hoeft. Ze leveren ook voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, E, foliumzuur * ✓ niacine, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (7)

    van
    11

    - 17 aug 2012

    10

    Was heerlijk! - 06 jan 2014

    CarlaKerkwijk
    1

    Dit recept heb ik in aangepaste vorm gemaakt. Ik heb wortelen, knolraap, een paar truffelaardappeltjes, krielaardappeltjes, bataten, sperciboontjes, champignons, lente uitjes en in plaats van de groene kruiden in het recept aangegeven, de provencaalse kruiden gebruikt. Was even roeien met de riemen die ik had en het was zo erg lekker. Verder gewoon het recept gevolgd. - 17 apr 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren